Vítáme vás v diskusním fóru EkoKoza Cz

plísňový sýr - camembert

fojtkaa
začátečník
Příspěvky: 1
Registrován: pon 20. dub 2015 22:24:40

plísňový sýr - camembert

Příspěvekod fojtkaa » pon 20. dub 2015 22:39:49

Chtěla bych se pustit do výroby plísňového sýru, prosím o tip kde je vhodné ho nechat dozrát. Teplotu do 16°C bych měla ve spíži, ale tam nebude taková vlhkost...byl by vhodný sklep? Bude tam rozhodně vlhčeji, ale není nic moc, musela bych sýr nějak přikrýt, aby na něj něco nespadlo nebo ne nepřilepil třeba pavouk, ale to taky asi nebude ideální...jak to děláte vy ostatní? Děkuji Majka

Marta01
začátečník
Příspěvky: 3
Registrován: stř 17. čer 2015 8:20:13

Re: plísňový sýr - camembert

Příspěvekod Marta01 » pon 22. čer 2015 13:16:13

vlhkost je pro zrání stejně podstatná jako teplota. Můžete zkusit obojí a uvidíte, kde vám sýr lépe půjde.

jurajka
začátečník
Příspěvky: 1
Registrován: sob 04. črc 2015 19:18:48

Re: plísňový sýr - camembert

Příspěvekod jurajka » sob 04. črc 2015 19:26:01

Na výrobu sýrů jsem byla na kurzu a vůbec toho nelituju, protože tam pochopíte všechny ty souvislosti a všechno pak víte....jinak camembert nechávám zrát v ledničce v uzavíratelném platovém boxu do kterého dám na dno mřížku a vlhkost stačí do každého růžku kápnout vodu a třeba ještě namočit víčko aby na něm byly kapičky a opakovat když se zdá že je tam vody málo...jediné co to má za následek, když to necháte zrát v lednici je že zraje pomaleji, ale za to se vám tam nic dalšího nepřimýchá a nikdy se mi nestalo, že by se mi nepovedl-ale tam záleží i na výrobě, jinak takto mi sýr zraje cca 5 týdnů, vydrží pak ještě mnohem déle-jen zraje pořád dál a pak je uvnitř úplně tekutý


Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host

cron