Vítáme vás v diskusním fóru EkoKoza Cz

Ricotta

hrudnik.v
začátečník
Příspěvky: 1
Registrován: čtv 23. črc 2015 18:28:12

Ricotta

Příspěvekod hrudnik.v » čtv 23. črc 2015 18:41:06

Dobrý den,
koupil jsem si srážedlo na ricottu a i přesto, že dodržuji návod, se mi rocitta nevysráží. Je tak jemná, že mi protéká přes síto. Je divné, že dvakrát se mi to povedlo a postup jsem neměnil. Je možné, že na to může mít vliv teplota mléka, které se přidává do syrovátky nebo množství syřidla, které jsem před tím použil?

imrobn
začátečník
Příspěvky: 3
Registrován: ned 21. úno 2016 13:07:55

Re: Ricotta

Příspěvekod imrobn » ned 21. úno 2016 13:36:47

Dobry den. To ze mate prilis jemnu ricotu zapricinuju rozne faktory.
Jeden je teplota
kedy pridate kyselinu. Osobny nazor zahriat syrovatku s mliekom na minimalne 85 az 92 stupnov ale pozor treba co najrychlejsie a miesat pocas zahrievania aby sa rovnomerne zahrievala zmes, aby nedoslo k oblastnemu prehriatiu zmesy teda aby sa nepripalila na okraj hrnca bielkovina ktoru chceme mat v ricote nazyvana ALBUMIN. Presny pomer mlieko verzus srvatka neviem povedat ale dal by som to 5litrov srvatky na 2-3deci mlieka najlepsie surove.

Dalsi Faktor je mnozstvo kyseliny takzvane syridlo
Mnozstvo zavysi od koncentratu. Tuto to neviem posudit mi robime s 90 percentnou kyselinou octovou potravinarskou kyselinou.

ako posledny Faktor by som uviedol ako stara je srvatka.
Najlepsie je robit hned po vyrobe syra necakat pokial sa mi syr odkvapka. Cim starsia srvatka tym kyslejsia. tym sa horsia vytaznost.

Podrobnejsi popis vyroby srvatky v domacich podmienkach cez spravy

kepca
začátečník
Příspěvky: 3
Registrován: stř 16. bře 2016 13:21:45

Re: Ricotta

Příspěvekod kepca » čtv 07. dub 2016 10:25:57

Tak včera jsem poprvé udělala Ricottu a naprosto super se povedla :-). Dala jsem podle rad tady z diskuse místo mléka smetanu a perfektní výsledek. Můj postup byl 4l syrovátky a jeden kelímek smetany 200g zamíchat a ohřát na 86C pak jsem přidala srážedlo na Ricottu 5g rozpuštěné ve trošce vody a zamíchala a dohřála jsem to na 95C a již bylo při dohřívání vydět krásně vysráženou Ricottu. Ricottu jsem sítkem obrala a opatrne přendala do formičky na sýr a nechala do rána vykapat a je hotovo :-).


Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host

cron