Vítáme vás v diskusním fóru EkoKoza Cz

Mlieko vobec nezhustlo

stando
začátečník
Příspěvky: 1
Registrován: pát 15. led 2016 21:01:08

Mlieko vobec nezhustlo

Příspěvekod stando » pát 15. led 2016 21:09:16

Zdravim!
Dnes som prvy krat skusal vyrobit syr. Kupil som 6L BIO mlieka, ktore bolo nepasterizovane priamo z druzstva - volalo sa "Mlieko surove kravske" s obsahom tuku 3.7%.
Prevaril som ho - resp. zahrial na 95 stupnov a potom schladil na 27 stupnov. Potom som pridal cca 50ml kyslej smotany - takej beznej z obchodu a rozmiesal a nechal 40 minut odstat.
Potom som ho zahrial na 32 stupnov a pridal 3ml syridla zmiesaneho v cca 50ml prevarenej vody, ktora uz bola vlazna. Miesal som to cca 5 minut a potom som to zakryl a nechal 40 minut.
Po 40 minutach som to skontroloval a mlieko bolo riedke tak ako aj pred pridanim syridla. Nechal som to este 20 minut a stale to iste - vobec nezhustlo. Vzhladom na to, ze uz som to povazoval za pokazene, pridal som este trochu syridla a nechal 30 minut. Zase nic. V podstate to vobec nezhustlo. Jedine na teplomeri, ktorym som po pridani syridla miesal mlieko zostali male hrudky.

Syridlo som mal Laktochym. Dost ma to sklamalo, necakal som taky neuspech hned na zaciatok. Spravil som nejaku zasadnu chybu, ktora to pokazila?

imrobn
začátečník
Příspěvky: 3
Registrován: ned 21. úno 2016 13:07:55

Re: Mlieko vobec nezhustlo

Příspěvekod imrobn » ned 21. úno 2016 13:49:13

Chybu by som hladal v mnozstve syrydla, teplote kedy ste zasyril a teplote pocas hustnutia mlieka. pri primiesavani syridla je dobre aby malo mlieko cca 33stupnov pri prekroceni 40 Stupnoch deaktivujete Enzym zvany Laby teda syridlo to potom nezhustne mlieko jedine pri opatovnom primiesani noveho syridla za optimalnej teploty. POZOR opitmalna teplota je rozna zalezi od typu syra teda od pridanej kultury. Ked primiesate syridlo zamiesajte mlieko dva krat v prostismere prudeniu tekutiny tak aby ste ju priviedli do pokoja aby neprudila viac. Dalej treba dbat aby pocas hustnutia teplota velmi nespadla najlepsie aby si udrzala rovnaku teplotu pri akej ste zasyril. Bol by som rad ak by ste napisal ako ste dopadol pri dalsej vyrobe syra.

dolomiti
začátečník
Příspěvky: 2
Registrován: ned 29. bře 2015 9:16:25

Re: Mlieko vobec nezhustlo

Příspěvekod dolomiti » stř 24. úno 2016 23:43:33

Chyba byla v těch 95 stupních ;)


Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host

cron