Vítáme vás v diskusním fóru EkoKoza Cz

Balzám na ruce s mátou a citronem

Blažena
pokročilý
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Balzám na ruce s mátou a citronem

Příspěvekod Blažena » pát 20. úno 2015 9:20:01

Na 100 ml dávku budete potřebovat:

Olejová fáze:
30 ml oleje (jojobový, avokádový, mandlový, meruňkový - nebo si namíchejte jejich směs)
4 gr tekutého Lecitinu
4 gr CETYLALKOHOL emulgátor

Vodní fáze:
20 ml aloe-vera gelu
40 ml mátové vody (stačí i mátový výluh)
0,5 gr xanthanové gumy

Přídavky:
3 ml Panthenol
1 ml citronové silice
1 ml mátové silice
0,5 ml Cosgard

Smíchejte složky olejové fáze a ve vodní lázni zahřejte na 50-60°C, jen tolik, aby se rozpustil CETYLALKOHOL.
Mátovou vodu „pocukrujte“ xanthanovou gumou, rozmíchejte, vytvoří se gel, smíchejte s aloe-vera gelem, vložte do vodní lázně a zahřejte také na 50°C - promíchávejte metličkou, ale nešlehejte, utvořili byste si v gelu bublinky.
Do olejové fáze za stálého intenzivního míchání pomalu zašlehávejte gel, aby se vám obě fáze spojily a vytvořili jste emulzi. Po 4 minutách bude směs zchladlá natolik, abyste mohli přidat silice a panthenol, spolu s konzervantem. Mějte dopředu připravené - doporučuji použít injekční maloobjemové stříkačky 2-5 ml, nebo pipetku - abyste nemuseli kapat z lahviček, což trvá dost dlouho a riskujete, že se vám nedostatečně chladná emulze začne dělit zpět na jednotlivé fáze. U lecitinu,jako emulgátoru,musíte míchat nepřetržitě až do úplného zchladnutí.
Naplňte do kelímku, nebo do lahvičky s aplikátorem a dejte do lednice.
Pokud se vám při pokojové teplotě stane, že se vám v balzámu začnou dělit fáze, považujte to pouze za estetický problém, lecitin tohle bohužel někdy dělá, hlavně v teple, není jako emulgátor nejstabilnější, ale jeho hydratační a zvláčňující účinky jsou vynikající.

Balzám se velmi rychle vstřebává.
Je krásně voňavý.
Vytvoří vám na rukou ochrannou vrstvu typu „tekutých rukavic“.
Nemáte pocit mastných a lepivých rukou.
Je skvělý na vysušené a unavené ruce.
Můžete ho použít i jako osvěžující a hydratační tělové mléko.
Obrázek

Pája
člen
Příspěvky: 36
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: Balzám na ruce s mátou a citronem

Příspěvekod Pája » pát 20. úno 2015 9:20:01

Dobrý den, moc děkuji za Vaše návody. Náhodou jsem objevila tyto stránky a Vaše příspěvky mě tak pohltily, že bych ráda Vaše návody převedla ve skutečnost. Nemám žádnou zkušenost s výrobou krémů, pouze si dělám mastičky, kde je hlavní surovina sádlo. Zjistila jsem, že většinu surovin na tento balzám seženu zde v e-shopu. Ale tekutý lecitin ne. Obešla jsem lékárny a tam toto nemají. Nemáte nějakou zkušenost, kde by se dal sehnat?
Další věc, která by mě zajímala je, že si doma vyrábím koloidní stříbro, psala jste, že ho také používáte. Mohla bych ho dát i do tohoto balzámu? A to se dává do vodní fáze a dát více x.gumy? Co byste, prosím poradila.
Mějte se krásně a moc děkuji

Blažena
pokročilý
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: Balzám na ruce s mátou a citronem

Příspěvekod Blažena » pát 20. úno 2015 9:20:01

Paní Pavlo,
tekutý lecitin je to, co se v lékárně běžně prodává v kapslích, jako potravinový doplněk. Jedna kapsle má cca 1300 mg, což je 1,3 gr a tudíž byste do 100 ml krému v tomto receptu dala 3 kapsle. (doporučuji koupit v DM drogerii, mají ho za dobrou cenu)
Tento lecitin je vlastně olejová forma, tudíž se zavádí do olejové fáze. Je samozřejmě možné použít i lecitin granulovaný, zbavený olejové složky, nechat nabobtnat ve vodě, rozmixovat, zavádí se do vodní fáze a emulguje se s oleji.
Postup jsem četla někde na netu, pohledám a doplním, ale já sama ho nepoužívám, proto nemohu posoudit, jak se s ním pracuje.

Co se týká koloidního stříbra, nevím jak koncentrovaný koloid si vyrábíte. Já používám 30, a nahrazuji jím 10% vodní složky (přidejte ale až ve chvíli, kdy máte emulzi zchladlou pod 40°C, jinak účinek koloidu zničíte). Tím samozřejmě konzervujete jen vodní základ, oleje musíte konzervovat taky, aby nežlukly. Na to je vitamín E+A, coby antioxidanty.
Pokud spotřebujete relativně rychle, řekněme do 1 měsíce a uchováváte v chladnu (lednička), pak mám zkušenost, že už není třeba jinak konzervovat.
Pokud ale vyrábím kosmetiku někomu dalšímu, pak pro sichr konzervuji ještě Cosgardem, protože nikdy nemáte jistotu, že bude s kosmetikou nakládáno, jako s čistě přírodní a nejhorší, co by se mohlo stát, je to, že si uděláte špatné renomé kvůli zkaženému krému!!!! A obhajujte se tím, že to bylo špatně uskladněné, nebo, že do krému někdo strkal špinavé prsty........to prostě neobhájíte :-(

Jsem ráda, že vás to nakoplo a zkusíte vyrobit něco \"svého\", uvidíte, není to nic těžkého a mějte ze sebe radost!
Blažena

Pája
člen
Příspěvky: 36
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: Balzám na ruce s mátou a citronem

Příspěvekod Pája » pát 20. úno 2015 9:20:01

Určitě si vyrobím tento balzám a dál budu pročítat Vaše články a budu zkoušet další Vaše nápady. Jste úžasná a moc děkuji za rady. Pavla

Pája
člen
Příspěvky: 36
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: Balzám na ruce s mátou a citronem

Příspěvekod Pája » pát 20. úno 2015 9:20:01

Dobrý den paní Blaženo,
vyzkoušela jsem Váš návod a opravdu, povedlo se. Ale zdá se mi trochu řídký. Pravda je, že na ruce i jako tělové mléko mi to vyhovuje. Ale co udělat, aby nebyl krém nebo gel tak řídký? Dát více gumy?
Předem moc děkuji.
Pavla

ZuzkaC1
člen
Příspěvky: 7
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: Balzám na ruce s mátou a citronem

Příspěvekod ZuzkaC1 » pát 20. úno 2015 9:20:01

á bych použila jiný emulgátor nebo lecitin v granulované formě, ten v téhle koncentraci dělá určitě tužší krémy. Případně do toho,co máte vyrobeno ,bych přidala malinko včelího vosku,též funguje. Guma nepřidá tuhosti,dělá spíš gelovou konzistenci.

Blažena
pokročilý
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: Balzám na ruce s mátou a citronem

Příspěvekod Blažena » pát 20. úno 2015 9:20:01

Ahoj Pavlo,
jak píše Zuzka, vosk by mohl pomoci, ale bála bych se zahřívání již vyrobené emulze, určitě přijdete o vůni z olejů, vyprchá vám a současně byste musela znovu konzervovat, Cosgard také ztrácí účinnost při zahřátí. Pro rozpuštění včelího vosku potřebujete teplotu nad 60°C. Navíc byste musela vosk přidat do oleje, to znamená, že byste musela zavést vosk do fáze před emulgací.
Ale abych se vrátila ke konzistenci, můj záměr byl vyrobit tekutou emulzi, která se bude velmi rychle vstřebávat a roztírat, pokud chcete příště vyrobit \"KRÉM\", potom musíte:
1/ použít jiný emulgátor
Olejová fáze:
30 ml oleje
2-3 gr tekutého Lecitinu (2 kapsle)
6 gr emulgační vosk č.3
Vodní fáze: stejná
Přídavky: stejné
Postup bude stejný, jen míchání můžete krátce přerušit, nehrozí tak vysoké riziko oddělení fází.
2/ olejovou fázi \"zahustíte\" kyselinou stearovou
Olejová fáze:
25 ml oleje
3 gr tekutého Lecitinu (2 kapsle)
6 gr kyseliny stearové
4 gr CETYLALKOHOL emulgátor
Vodní fáze: stejná
Přídavky: stejné
V tomto případě z tekutých olejů vyrobíte \"lehké olejové máslo\" a to krém zahustí.
3/ přidáte k olejům při roztápění včelí vosk
25 ml oleje
4 gr tekutého Lecitinu (3 kapsle)
5 gr včelího vosku
4 gr CETYLALKOHOL emulgátor
Vodní fáze: stejná
Přídavky: stejné
Včelí vosk zahušťuje emulze dobře, ale krémy zanechávají jakoby voskový film, to mě konkrétně trochu vadí, na noční těžší krém ano, ale na na lehkou emulzi na ruce, které mají být rychle \"suché\", tam bych ho nepoužila, ale jediný důvod je opravdu pomalá vstřebatelnost a film po krému. Jinak vosk je moc fajn surovina.
Co se týká gumy, má Zuzka naprostou pravdu, guma stabilizuje, ale pevnější krém neudělá, pouze gelovitější.

Pája
člen
Příspěvky: 36
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: Balzám na ruce s mátou a citronem

Příspěvekod Pája » pát 20. úno 2015 9:20:01

Děkuji moc oběma za rady. Zase vím o něco víc. Každopádně má tento mátový gel velký úspěch u kamarádek a budu vyrábět a zkoušet dál. Určitě budu mít další dotazy a proto předem děkuji za trpělivost.
Mějte se krásně.
Pavla


Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti

cron