Vítáme vás v diskusním fóru EkoKoza Cz

otázky: macerat, emulgator, stabilizace

Lenka
začátečník
Příspěvky: 1
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

otázky: macerat, emulgator, stabilizace

Příspěvekod Lenka » pát 20. úno 2015 9:20:01

Dobrý den,

pokouším se porozumět výrobě krémů a mám pár dotazů.Pokud by jste někdo věděl odpověd, byla bych moc vděčná.

Lze použít glycerinový/vodní macerát ve vodní fázi, která se zahřívá? Nebo až po dokončení. Macerát v oleji lze použít v olejové horké fázi?

Na ekokoze je více emulgatoru olej ve vodě a pouze jeden voda v oleji, Emulgační vosk N200. Někdo v diskuzi použil Cukr ester také na emulzi voda olej, ač se to má používat jen na olej voda.Lze tedy použít i Olivem?

Musím použít stabilizátor olejové báze? Nikdo jej zatím v diskuzi nezminil, Kdesi jsem našla, že se dá použít Glycerin, Glykol, Chlorid sodný, Magnesium Sulfát. Na ekokoze je možné sehnat Cetyl alkohol jako stabilizátor, ale je to stabilizace olej/voda. Lze ho tedy použít voda/olej a pak také použít glycerin? Glycerin patří do vodní fáze a lze zahřát?

Zkouším vytvořit něco velmi suchou až atopickou pokožku pro miminko s větším množstvím olejové báze.
Moc děkuji za odpovědi.

lenka

Monika2
začátečník
Příspěvky: 1
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: otázky: macerat, emulgator, stabilizace

Příspěvekod Monika2 » pát 20. úno 2015 9:20:01

tak zkusím odpovědět, i když nejsem znalec. Macerát v oleji bych nepřídávala do horké olejové fáze, ale až trochu vychladne, čím víc tím líp, ale aby to nenarušilo postup. Já používám cetyl alkohol voda/olej a dobrý, s glycerinem zkušenost nemám, ale dala bych ho do vodní fáze a zahřála, nevidím v tom žádný probém.
Nebo bych jen smíchala olej, kyselinu stearovou a cetylalkohol. Monika

Blažena1
pokročilý
Příspěvky: 59
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: otázky: macerat, emulgator, stabilizace

Příspěvekod Blažena1 » pát 20. úno 2015 9:20:01

Lenko,
zkusím trošku napovědět
předně poměry olejů a vody v celkové hmotnosti jsou na 90%...10% min. tvoří právě emulgátory a ostatní přísady (chápej všeobecně)

emulgační vosk 3 - 6% - výborná stabilita při použití 10-40% olejů, od 50% nefunguje (sráží se)

VE+MF - vzájemně se doplňují
5% VE + 0,5% MF - dobrá stabilita 5-50 % olejů
5% VE + 2 % MF - výborná stabilita 10-40% olejů
0,5% VE + 10% MF - výborně stabilní 5-30% olejů

Cetylalkohol + sojový lecitin - 3%+3% - dobrá stabilita 5-50% olejů

OLIVEM 1000 - 6% - výborně stabilní do 40% olejů, pak se sráží...je to emulgátor, který emulguje i samostatně bez oleje, rozpustit ve vodě (přidat Xanthan, Guar) a vyšlehat

OLIVEM 900 - 7-10% - výborně stabilní - 50% olejů a více


co se týká zahřívání, HG maceráty zahřívat lze, zahřívej v jedné nádobě spolu s oleji a to jen doby, dokud se ti nerozpustí emulgátor, pak už je další zahřívání zbytečné...většinou bude nakonec stačit teplota 55-60°c
Blažena

CUKR ESTER - emulgátor zastudena - 6-10% - 5-30% olejů, vodní fázi zahustit do gelu Xanthanem, Guarem apod, kvůli stabilitě
ostatní se budu snažit postupně doplnit

Kety
člen
Příspěvky: 5
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: otázky: macerat, emulgator, stabilizace

Příspěvekod Kety » pát 20. úno 2015 9:20:01

Dobrý den:-) jsem totální a teď i zoufalý amatér. S výrobou vlastní kosmetiky jsem v podstatě začala teď. Baví mě to a bohužel jsem zvyklá, že mi vždy jde všechno, na co sáhnu. Jenže, teď jsem narazila. Při výrobě krému s obsahem vody, za použití emulgačních vosků a za stálého míchání jsem krém srazila. A to i v opravném pokusu;-( Vodní složku s glycerinem a Aloe zahřátou jsem pomalu přidávala do směsi po lžičkách a emulgátory jsem použila GSC+GS. Proležela jsem v netu celou neděli, ale nenašla jsem nic, co by mi napovědělo, proč a co jsem udělala špatně. A tady je tolik báječných a šikovných lidiček. Moc prosím, může mi někdo poradit, kde jsem mohla udělat chybu? Předem moc díky a hezký den. M.

Blažena1
pokročilý
Příspěvky: 59
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: otázky: macerat, emulgator, stabilizace

Příspěvekod Blažena1 » pát 20. úno 2015 9:20:01

Kety, zkus napsat poměry a postup
takto se opravdu nedá určit, kde by mohla nastat chyba
Blažena

Kety
člen
Příspěvky: 5
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: otázky: macerat, emulgator, stabilizace

Příspěvekod Kety » pát 20. úno 2015 9:20:01

Dobrý den Blaženko a děkuji:-) Díky práci jsem se sem dřív nedostala.
Postupovala jsem dle receptu z netu, který se mi zdál jednoduchý hydratační krém se santalem: 4 ml jojobového oleje, 6 ml mandl. oleje, 4 g emulg. vosku GSC, 10 g aloe vera, 23 ml Evianky - vody, 1,5 g panthenolu,5 kapek EO santalové dřevo,konzervant dle dávkování.
Musím se tady jako správný amatér přiznat, že jsem oleje odměřovala do barmanského frťanu = odhadem - nemám odměrky. Váhu na g nemám, takže odhadem a obávám se, že tam byl asi i zakopaný pes:-( O:-)
A pravdou je, že jsem si to trošku poopravila, podl toho co mám doma, neměla jsem např. Panthenol. A vyčetla jsem, že na smíšenou pleť je lepší kombinace emulgátorů GSC+CS. Je to krém na zimu, tak jsem část oleje nahradila BIO bambuckým máslem+mango máslem a oleje jsem jsem namíchala trošku jinak, když jsem k jojobovému a mandlovému jsem přidala trošku makadamového, šípkového, broskvového a švestkového. Ale tak aby množství odpovídalo a do vody jsem přidala kromě gelu Aloe vera i cca 1 ml glycerinu.A začátek jsem šlehala místo \"kapučínovačem\" podobným strojkem na ledovou kávu. Výsledek je myslím stejný, jen rozdílné strojky, ten můj má to místo toho točeného drátku malou vrtulku.
Ohřála jsem obě misky ve vodní lázni a když se vosky a másla rozpustila v oleji, zkusila jsem prstem, zda je teplota stejná. Ale nebylo to ohřáté na teplotu 70 stupňů. A přídávala jsem vodu do olejů po částech a pomalu.
Jestli nízká teplota byl ten problém? Ale rozpuštěné vše bylo a vyčetla jsem, že je lepší, když se oleje neohřívají na moc vysokou teplotu.
Na závěr na svou obranu dodávám, že už jsem si k vánocům objednala setinkovou váhu a snažím se sehnat laboratorní odměrky. Pochopila jsem, že u některých koníčků se amatérský přístup nevyplácí:-) Polepším se. Markéta

Kety
člen
Příspěvky: 5
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: otázky: macerat, emulgator, stabilizace

Příspěvekod Kety » pát 20. úno 2015 9:20:01

Dobrý večer:-)
Je po vánocích, Ježíšek přinesl setinkovou váhu a odměrky, takže jsem si řekla, je třeba zkoušet dál...
Našla jsem si netu recept na krém: 5 g jojobového oleje, 5 g lískooříškového oleje, 10 g bambuckého másla, 3 g emulgačního vosku GSC, 2 g emulgačního vosku GS, 15 ml růžové vody, 15 ml Evian, konzervant - já použila 10 kapek cosgardu, esenciální olej - volitelně.
Nemám lískooříškový olej, proto jsem do přesné gramáže navážila mandlový+makadamový olej. K bambuckému máslu jsem přidala mango máslo a nemaje růžovou vodu, při dodržení celkového objemu vody - 30ml, jsem namíchala glycerin, Evian + Aloe Vera. Zahřála jsem ve dvou vodních lázních a začala smíchávat. Ze začátku super... ale najednou bum, od krajů se to začalo oddělovat a výsledek je opět sraženina. Teď už vážně nevím. Celé svátky jsem projížděla net a doplňovala si informace. Konec srandiček, vše jsem poctivě navážila, odměřila.... Tak teď už jsem vážně v koncích. Někde dělám blbost, ale kde;-( Krásný večer všem a do konce roku pohodu:-)

Blažena1
pokročilý
Příspěvky: 59
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: otázky: macerat, emulgator, stabilizace

Příspěvekod Blažena1 » pát 20. úno 2015 9:20:01

milá Kety, jsem obdařena slušnou virozou, ale soudím, že jsi velmi nešťasná a tak ve zkratce:
1/nechápu, proč používáš v receptuře současně GSC a GS
2/ podíl olejů ti dá poměrně dost mastný krém (40%)...je to záměr?

moje rada: udělej si zkusmo jednoduchou emulzi (pokud nakonec včleníš pár kapek levandulového EO, bude z toho výborný krém na ruce)

30 gr oleje (třeba olivový, pokud doma máš)
60 gr destilované vody (nebo Evianky)
8 gr ( to je 8%) GS - emulgační vosk č. 3
1 gr konzervantu
1 gr ti zbyde na EO
celkem toho bude 100 gr

emulgátor s olejem do jedné misky (rozpustit - stačí na cca 60°C)
vodu zahřát na stejnou teplotu
pomalu vlévat vodu do oleje za stálého míchání a do vychladlého krému vmíchat EO a konzervant

krém se ti takto prostě musí povést, pro začátek bych určitě neexpedimentovala s více emulgátory současně (navíc GSC umí docela \"zlobit\"), až se dám trošku dokupy, zkusím se maličko rozepsat

dej vědět, jak to dopadlo - pokud se podaří, pak si teprve hraj s drahými surovinami - trocha oliváče a vody tě při nezdaru zas tak bolet nebude (tím ale nechci tvrdit, že krém z olivového oleje nemá svoje kvality, jen není až tak úplně top na obličej - ucpává póry)

Blažena1
pokročilý
Příspěvky: 59
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: otázky: macerat, emulgator, stabilizace

Příspěvekod Blažena1 » pát 20. úno 2015 9:20:01

jestli není problém, dej odkaz, odkud jsi získala recept, docela by mě to zajímalo

Kety
člen
Příspěvky: 5
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: otázky: macerat, emulgator, stabilizace

Příspěvekod Kety » pát 20. úno 2015 9:20:01

Dobrý den Blaženo:-)
moc díky za odpověď. Máte pravdu, že jsem opravdu nešťastná a když vím, že vám není dobře, vážím si vaší odpovědi o to víc. Ani nevíte, jak je mi líto, že vás skolila viróza. Viróza je mrcha vždy, ale zvláště přes svátky je nepříjemná. Znám to dobře, protože letos poprvé po 6 letech jsem si svátky užila bez \"prskání\". Moc díky za Vaši radu. Ohledně toho míchání emulgátorů - jednak jsem dodržela recept a hlavně se mi to líbilo podle popisu účinnosti té kombinace emulgátorů. Recept jsem našla na www.mishabeauty.org a snad jsem nic neporušila, když to zveřejním. Paní Michaela má na svém blogu nápady, recepty i jeden článek věnovaný právě emulgátorům, tam jsem se dočetla o této kombinaci, jen o srážení a jiných možných záludnostech nic... Jí a ještě jedné slečně (náhodou také Michaele:-)) vděčím za to, že jsem se odhodlala to zkusit a nemíním to jen tak vzdát:-) Jednou to vyjde.
Blaženo moc vám děkuji za pomoc, za návod a podporu. Zkusím to co nejdřív. Krém na ruce bude skvělý. Jak píšete, na obličej to úplně nejlepší není, to už jsem zjistila. Před lety oliv. olej super a po 40+ změna nutná.
Přeji vám brzké uzdravení a šťastný Nový rok.


Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host

cron