Vítáme vás v diskusním fóru EkoKoza Cz

Syrovátkové mydlo

Hana
začátečník
Příspěvky: 1
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Syrovátkové mydlo

Příspěvekod Hana » pát 20. úno 2015 9:20:01

Dobrý deň. Chcela by som Vás poprosiť o recept na výrobu mydla so syrovátkou. Pokiaľ by bolo možné, tak nejaký úplne základný, jednoduchý recept, lebo mydlo som nikdy neskúšala vyrábať. Je mi ľúto syrovátku vylievať, tak by som ju chcela takto zúžitkovať.
Ďakujem

Blažena
pokročilý
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: Syrovátkové mydlo

Příspěvekod Blažena » pát 20. úno 2015 9:20:01

Základní recept na syrovátkové mýdlo z 500 gr tuků:

Olivový olej z pokrutin 300 gr
Palmový olej 135 gr
Ricínový olej 25 gr (dělá jemnou a hustou pěnu)
Kyselina stearová 40 gr (mýdlo je tvrdší)

syrovátka 190 gr
NaOH 65,5 gr

Přetučnění 10%, teplota míchání cca 32°C, stopa za 2 minuty

Syrovátku zmrazit na kostky - postupně přisypávat a rozpouštět NaOH - teplota by neměla překročit 40°C.
Palmový olej a kys. stearovou roztopit, přidat tekuté oleje.
Tuková i louhová složka by měly při míchání mít nejvýše 32-35°C.
Syrovátkový louh pomalu vlévat do tuků, míchat, dokud nedosáhnete stopu. (ponorný mixér cca 2 min.)

Dobrovolné:
Ve stopě lze přidat
1 lžíci tekutého medu (krémovější pěna);
20 ml vonný nebo esenciální olej podle vlastní volby;
2 pol. lžíce strouhaného kokosu, pomleté ovesné vločky - pro peelinkový efekt.

Po přidání medu a vůně hmota poměrně rychle tuhne, pracujte rychle, mějte připravenou formu !!!

Nalít do formy a nechat přikryté tuhnout 24 hodin, potom nakrájet.
Pokud mýdlo projde gelovou fází, bude mít hnědou barvu, jestli ale necháte mýdlo tuhnout v chladu, nejlépe nalít do malých jednotlivých silikonových formiček - u velké formy rovnou do lednice, bude krémově bílé, ale doba zrání se z 1 týdne prodlouží na 5-7 týdnů.

Pokud vyrábíte opravdu první mýdlo, doporučuji zkusit nejdřív nějaké mýdlo bez mléka, jogurtu, syrovátky. Opravdu je dobré si proces výroby mýdla zkusit (zažít), abyste věděla, jak louh a tuky reagují, viděla jste, jak se utvoří stopa, jak mýdlová hmota tuhne. Tohle se sice dočtete v mnoha diskusích, ale co to je STOPA, to si musíte sama prožít, vidět to na vlastní oči. Když budete vědět, co vás vlastně při výrobě mýdla čeká, máte se syrovátkou šanci uspět na jedničku hned napoprvé.


Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host

cron