Příspěvekod Blažena1 » pát 20. úno 2015 9:20:01
Jirko, to bílé na povrchu mýdla je sodný povlak, vzniká při zrání mýdla
jeho vytvoření se dá (bohužel ne vždy úspěšně) zabránit přikrytím mýdla, třeba pečícím papírem, při tuhnutí (zmýdelňování), ale i po nakrájení a zrání mýdla.
Z mojí zkušenosti....nespěchej s vyklápěním ztuhlého mýdla, klidně mu dopřej i 48 hodin, pokud je mýdlo pořád dostatečně měkké, pak hned nekrájej, počkej třeba další dva dny....zjednodušeně, čím déle bude mýdlový blok v kuse, bez přístupu vzduchu, tím větší máš šanci, že se sodný povlak nevytvoří
na druhou stranu, je to jen estetická záležitost, kvalitu mýdlo to nemění
a nakonec dva triky, které fungují
1/ prvních 24 hodin, když mýdlo tuhne, ho sai 4-5 x odkrxju, a postříkám JEMNOU mlhou lihu (ten brání vytvoření sodného plaku)
2/ pokud už plak na mýdle máš, nebo, když chceš zvýraznit kresbu na povrchu mýdla, nebo chceš vytvořit lesk na povrchu mýdla, pak je výborným trikem pustit na mýdlo proud horké páry (pozor na opaření).....ideální je tryska u parního čističe, nebo konvice na vodu, ze které jde úzký proud horké páry......povrch mýdla \"napaříš\", necháš oschnout (pozor, do uschnutí na mýdlo nesahej, jinak si otiskneš na mýdle prsty)......rozdíl před a po je fakt bomba
Blažena