Vítáme vás v diskusním fóru EkoKoza Cz

Sýrařský nováček

Archiv sýrařských a chovatelských příspěvků ze starého fóra na ekokoza.cz
Při přenosu se bohužel nepodařilo zachovat autory původních příspěvků.
ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýrařský nováček

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

mléko z krabice bude největší problém, to už není mléko, ale mrtvola. Nicméně zkuste koupit nějaké mléko v těch pet lahvích, takové to, které má krátkou trvanlivost a zkuste. Tedy pokud nesežete opravdové mléko:-), nadávkujte si syřidla podle toho kolik budete mít mléka, klidně 0,1 ml (do mililtrové inj. stříkačky, tam to jde nejlépe).
Nějak to dáme dohromady a ono to půjde, teď jenom to mléko

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýrařský nováček

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

tak jsem koupila mléko v pet láhvi a nic .... tak já už nevím .... zkusím tedy sehnat mléko přímo od chovatele a uvidíme ....

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýrařský nováček

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Návod úplně super , syrovátka krásně čirá ,myslím že první sýr je na jedničku.
Uvidím jak bude chutnat. Bylinky přidám až do formy při odkapávání.

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýrařský nováček

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

to jsem ráda, můžete zkusit příště přidat bylinky už přímo do syrovátky, tedy jakmile nakrájíte, tak přidáte bylinky.

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýrařský nováček

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

no já vím , ale syrovátka by nebyla čistá,ale s příchutí

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýrařský nováček

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Dobrý den,taky bych se chtěla podělit o své \"umění\" a budu ráda,když mi někdo poradí ;)!!Dělám měkké sýry,tedy zkouším,mám 7-8l kozího mléka,zahřeju na 65st,nechám zchladit na 32,přidám chlorid(kolik přesně mám dát)?,nechám půlhoďky odpočinout a pak přidám 7-8 kapek syřidla FROMASE 220XLG a nechám klidně 2hodiny aby se oddělila syrovátka.Pak rozkrájím na kostky a hned dávám do formiček!!Do těch dám tedy i třeba petžel,pažitku a nechám přes noc kapat a otáčim.Ráno vyndám z formiček a vykoupu v solném nálevu.Nevím jak dlouho koupat nebo se solí i někdy během výroby? :? Mám tady i mezofilní kulturu BETA DL1(granulky)taky nevim kolik dát a včera sem ji prvně přidala,všechno šlo normálně(aspoň si myslim!!)ale sýr je nakyslý!!opravdu to nechutná.Poprvé sem měla hrudkovitý,ale to by mohlo být tím,že sem dala na 7l půl lžičky syřidla??Hned se mi to zdrclo doprostřed hrnce,ale nám to chutnalo jako balkán na saláty!!Ale to sem sýřeninu scedila a prosolila,už tady to bylo špatně že?Nebo jak ochucujete?Můžete mi pomoci jako pro prvňáčka??Budu moc ráda a jestli můžu,budu Vás tady otravovat dále :D!!Mějte se mnou strpení,děkuji Janka

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýrařský nováček

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Dobrý den,

tak to vám moc neporadím, dávkování těchto kultur i syřidla vám musí říci výrobce. My pracujeme pouze s Hansenem a tak bohužel nevím dávkování jiných kultur. Může se solit během výroby, záleží na druhu sýru. Běžně se měkký sýr solí po prokysání, 250 g sýru solíte ve 20% solném nálevu (rozpuštěná sůl ve vodě) po dobu 30 minut.

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýrařský nováček

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Mám tedy prosolit a dát do formiček??Ano dělám jen měkké sýry a ani s těmi si nevím rady....Vám zatím moc děkuji,Janka

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýrařský nováček

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Měkké sýry solíme až po výrobě v solném nálevu 18%

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Sýrařský nováček

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Dobry den
Jsem syrarsky novacek. Svuj prvni syr jsem delal z mleka ovciho, postupoval jsem podle vaseho navodu pouzil vase syridlo. Vse se povedlo bajecne. Protoze se neni tak jednoduche dostat k ovcimu mleku,tak jsem se rozhodl vyrobit syr z mleka kravskeho a to z automatu. Pripominam ze u toho ovciho mleka jsem nepouzil ani chlorid a ani mlecnou kulturu a vse se mi podarilo. A u tohoto kravskeho se mi to ze dvou pokusu nepovedlo ani jednou. Zrno nebylo vubec pevne byla to takova mnaga. Zajima me pouze je nutne do mleka kravskeho pridavat ten chlorit a tu kulturu??? A da se vubec vyrobit syr z mleka z automatu?? Diky za odpoved preji hezky den.


Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host

cron