Vítáme vás v diskusním fóru EkoKoza Cz

Sýr se nedaří

Archiv sýrařských a chovatelských příspěvků ze starého fóra na ekokoza.cz
Při přenosu se bohužel nepodařilo zachovat autory původních příspěvků.
ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýr se nedaří

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

dobrý den, nedaří se mi udělat trochu tvrdší sýr je to takový sulc. musím dávat kulturu od vás nebo mi stačí kysaná smetana? možná je to tím?

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýr se nedaří

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

kysaná smetana je vždy trochu sázka do loterie. Nemáte kontrolu nad tím, čím si mléko zaočkujete.

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýr se nedaří

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Dobrý den, ráda bych se také zeptala na pár věcí. Včera jsem zkoušela svůj první měkký sýr. Po 40 minutách se vytvořila pěkná lomová sýřenina. Jak ji poté správně opatrně přendat do formiček? Já jsem jí nabírala lžičkou a první formička se naplnila pěknými kostičkami, ovšem do polední formičky už jsem dávala jen cáry sýřeniny. Manipulací se mi sýřenina postupně rozpadla. Přitom mi opravdu po 40 minutách vznikla krásná \"kapsička\". Zatím mi sýr ve formičkách odkapává tak uvidíme až uplyne těch cca 12 hodin. Přesto budu ráda za případné rady do budoucna, kdyby sýr správně neztuhl. Děkuji Lucie

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýr se nedaří

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Dobrý den,

to jste dělala vykrajovanou sýřeninu:-) Běžně je třeba postupovat jinak. Jakmile máte hotovou sýřeninu, tu nakrájíte na mřížku cca 1*1 nebo 2*2 a necháte cca pět minut zatáhnout, pak kostky i se sýřeninou opatrně nabíráte a dáváte do formiček. Je nutné postupovat velice opatrně. To bude ten problém.

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýr se nedaří

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Dobrý den mám 1100 ml mléka kolik mám dát syřidla dala jsem asi 6 kapek možná víc a je to už hodinu a mlíko pořád v tekutém stavu díky za odp.

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýr se nedaří

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

záleží jaké používáte syřidlo, každé je jinak silné. Máte-li syřidlo od nás, je na něm uvedeno dávkování a to 1 ml na 15 litrů.

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýr se nedaří

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Dobrý den. Cca 3/4 roku vyrábíme přírodní kozí sýr. Syřidlo, chlorid i kulturu máme od Vás. Používáme stále stejný technologický postup a vše bylo v pohodě. Pasterizujeme na 73 stupňů. Poslední měsíc se nám přestala sýřenina srážet. Je to jako loterie jednou ano dvakrát ne. Nemůžeme se dopátrat, kde děláme chybu. Můžete nám poradit? A ještě jeden dotaz. Vyrobili jsme sýr, který byl nahořklý a také nemůžeme přijít na to proč.
To byl naštěstí ojedinělý případ. Můžete nám poradit i s tímto problémem?
Děkuji Vašek Vrátník

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Sýr se nedaří

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Hořký sýr může být z více důvodů a pokud se vám to stalo pouze jednou, mohlo se vám třeba při výrobě něco do sýru dostat. Zkuste více popsat postup výroby, chybu určitě odhalíme.


Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti