Vítáme vás v diskusním fóru EkoKoza Cz

Zrání sýra

Archiv sýrařských a chovatelských příspěvků ze starého fóra na ekokoza.cz
Při přenosu se bohužel nepodařilo zachovat autory původních příspěvků.
ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Zrání sýra

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Dobrý den, jsem sýrař začátečník, sýry z vašich kultur se mi zatím úspěšně daří, mám v domečku ve sklepě ze staré ledničky udělanou zrárnu o celkem stabilní teplotě CCA 14stupnům,kde mi zrají polotvrdé sýry a Chtěl bych se zeptat na jednu věc. vadilo by sýrům, kdybych ve zrárně nechával zrát více druhů sýra /např. Camembert,Niva, gouda apod.../, zdali by se nepřenášeli plýsně ve zrárně apod...Děkuji za odpověď, mějte se hezky

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Zrání sýra

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

tak to jste trefil hřebíček na hlavičku. Přenost plísní je dost podstatný problém a tak se vám může časem stát, že ač vám zraje niva, vyroste vám na ni hermelínový kožíšek. Určitě bychom doporučili pořídit ještě jednu starou ledničku a mít sýry oddělené dle plísní.

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Zrání sýra

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na jednu věc ohledně zrání sýra: Udělal jsem goudu dle receptu, poctivě jsem ji každý den otáčel v místnosti kde mám 10-12stupňů, každý druhý den potíral solným roztokem a když se objevila ťupka s plísní,tak hned odstranil. Teď zhruba po deseti dnech zrání, se mi na sýrech začíná dělat hnědý povlak a omak mazlavý, to je ta kůrka, nebo se to někde zvrtlo? Sýry nemám zabalené v plachetce, volně na nerez roštu. Děkuji za radu.

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Zrání sýra

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

to lze takto těžko říct, ale kůrka hnědá není. Ale staráte se o něj hezky, tak zkuste pokračovat. Pokud nebude sýr napadený zevnitř, mělo by se zadařit.

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Zrání sýra

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Dobrý den, také mám ten samý problém .... flek tmavé plísně

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Zrání sýra

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Dobrý den, prosím, jsem naprostý začátečník, ale daří se mi již čerstvý sýr, je moc dobrý (dělám z nepaster. kravského mléka). Chtěla bych si ale vyrobit i sýr tvrdší, takže ho nechat zrát, ale nevím přesný postup. Kam dát? Na co položit? Něčím přikrýt? Jak ho ošetřovat? Jak asi dlouho nechat zrát? Může mi jako zrárna posloužit malá autolednička - nebude to moc malý prostor z hlediska přístupu vzduchu apod.?

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Zrání sýra

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Dobry den,
na adrese techto stranek je cela rada receptu na syry, ktere byste chtel vyzkouset, uspesne z techto stranek vytvarim goudu, cedar, delal jsem i stilton, olomoucke tvaruzky a ricotu.

http://jaknato.webpark.cz/html/cheeses.html

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Zrání sýra

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Dobrý den,
mám stejný problém s hnědými fleky na zrajícím tvrdém sýru (zdraje cca 1 měsíc). Ty odstraňuji, začíná ale docela silně zapáchat. Podobně jako syrečky? Chtěla bych se zeptat, zdali je to velký problém, nebo je to jen \"stádium\" :-)
Děkuji

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Zrání sýra

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

plísně je nutné odstraňovat povrchově, každopádně sýr každý den otírat, pokud podmínky nejsou dobré. Pokud je plíseň již v sýru, chuť tím bude dost ovlivněna.

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: Zrání sýra

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

plíseň v sýru není (předpokládám) otírání fleků na povrchu stačí. Jde mi teď o to, že sýr začíná zapáchat podobně jako syrečky. To je v pořádku?


Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti