Vítáme vás v diskusním fóru EkoKoza Cz

MEDOVÝ POMERANČOVO-MÁTOVÝ BALZÁM NA RTY

Archiv témat o kosmetice a bylinkách ze starého fóra na ekokoza.cz
Při přenosu se bohužel nepodařilo zachovat autory původních příspěvků.
ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

MEDOVÝ POMERANČOVO-MÁTOVÝ BALZÁM NA RTY

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

kamarádka se mi vrátila od moře s pusinkou, za kterou bych se nestyděla v únoru při holomrazech a severáku :o
a tak jsem jí \"musela\" přeci odpomoci od toho trápení
Výsledkem je balzám, který i mě donutí nosit si ho jako kelímek první pomoci stále u sebe
je hojivý, hydratační, voňavý a báječně chutná....

[b]potřebujete:[/b]
8,4 gr bambuckého másla
4,8 gr včelího vosku
společně rozpusťte ve vodní lázni, přidejte:
9 gr macerátu vanilky ve slunečnicovém oleji
2,7 gr šípkového oleje
(pokud nemáte, pak dejte 11,7 gr slunečnicového, nebo mandlového oleje) toto zahřejte na max. 50°C a přidejte za stálého míchání do másla a vosku
do ještě tekuté směsi přidejte:
2 gr rostlinněho glycerinu
2 gr opravdu kvalitního medu
3 kapky EO máta
6 kapek EO pomeranč
nalijte do kelímků (2x 15 ml, nebo 3x10 ml) a nechte ztuhnout

je luxusní, voní mátou a pomerančem a chutná sladce po medu.......pro mě božská kombinace

[b]pozor, při přípravě se vám do balzámu nesmí dostat ani kapka vody, jinak vám med udělá neplechu - mohl by začít kvasit![/b]

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: MEDOVÝ POMERANČOVO-MÁTOVÝ BALZÁM NA RTY

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Zdravím, vzhledem k Vaším evidentně hojným zkušenost, bych se chtěla poradit ohledně výběru materiálu - nemůžu se rozhodnout, zda pro výrobu kosmetiky na tělo, ruce a tvář koupit nerafinované či rafinované másla a oleje... Jak velký je mezi nimi rozdíl-co se týče výživy a celkové účinnosti (po aplikaci kosmetiky)? (Měl by se vždy použít nerafinovaný materiál, nebo u některé kosmetiky můžu použít raf. - čili méně dražší - variantu?)
Předem moc děkuju za radu.
S přáním rásného dne
Pája

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: MEDOVÝ POMERANČOVO-MÁTOVÝ BALZÁM NA RTY

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Ahoj Pájo
co se týká mastí, které se tzv. \"pečou\" - to je macerace teplem, pak volím levnější variantu, oleje rafinované. To samé platí u mýdel.
Na kosmetiku pak používám oleje lisované za studena. Rafinací se hodnotné látky znehodnotí, navíc rafinované oleje jsou získány z druhého, třetího a bůh ví kolikátého lisování, jsou často extrahovány chemicky a jsou tedy zbavené všech cenných výživných složek, které obsahují oleje z prvního tzv. studeného lisování.
[b]Na kosmetiku tedy jednoznačně oleje lisované za studena!
Rozdíl je přibližně takový, jako bys volila mezi čerstvou a vařenou zeleninou - zjednodušeně řečeno - rafinovaný olej = mastný, ale \"mrtvý\" olej[/b]
Olejů se používá v kosmetice relativně málo, a vynaložená částka není nijak neúnosná, koneckonců investuješ do kvality a účinku olejů.
Pokud je nespotřebuješ v krátké době, dají se všechny oleje výborně uchovat v lahvičkách v mrazáku. Nijak tím neutrpí. Mám odzkoušeno!

Ještě pro doplnění, osobně nerozlišuji, jesli je olej BIO, či nikoli.
Pokud se nabízí varianta \"studeného lisu\" bio i nebio, pak koupím olej levnější. Bio oleje jsou vesměs o dost dražší. Koneckonců i BIO olej může být v důsledku rafinovaný a tudíž bez výživových hodnot pro kosmetiku.
BIO je jen označením toho, jakým způsobem jsou rostliny, ze kterých se olej získává, pěstovány. Nemá nic společného s tím, jak jsou následně zpracované.

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: MEDOVÝ POMERANČOVO-MÁTOVÝ BALZÁM NA RTY

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Super moc děkuju, za vyřešení dilema... :o) Objednám si tedy radši nerafinovaný material.. :o) (kdyžtak bych ho zmrazila, kdyby hrozilo, ze ho vcas nespotrebuju)

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: MEDOVÝ POMERANČOVO-MÁTOVÝ BALZÁM NA RTY

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Zkoušela jsem Váš balzám, nalila do kelímků, v jednom se mi konzistence nějak srazila, v podstatě, jak jsem přidala med. 3 kelímky v pořádku a jeden měl dole medovou sedlinu a nahoře - O.K. Nemůžete poradit, co bylo příčinou? Mimochodem, balzám je delikatesní.

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: MEDOVÝ POMERANČOVO-MÁTOVÝ BALZÁM NA RTY

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Ahoj Petro,
protože med je v podstatě vodný nasycený cukerný roztok a v balzámu není žádný emulgátor, pak má tendenci se od tuků oddělovat. Proto med dole a lehčí tuk nahoře!

Jsou dva způsoby, jak docílit rovnoměrného rozptýlení medu v balzámu:
1/ vymíchávat balzám do zchladnutí tak dlouho, dokud nemá konzistenci pastového medu (asi jako povolené máslo) - pomůže ti ponořit misku do studené vodní lázně. Pak balzám do kelímků nenaléváš, ale \"nacpeš\" třeba lžičkou.

2/ polotekutý balzám promíchej, nalij do kelímku, znovu promíchej, a zase nalij - to promíchávání proto, aby se ti med neusazoval dole v misce a měla jsi ho rovnoměrně rozptýlený v balzámu....pak nechej volně dochladnout v kelímcích při pokojové teplotě, s tím, že balzám občas promícháš tyčinkou, nebo opačným koncem lžičky - tím při tuhnutí med do tuků postupně rovnoměrně zapracuješ

Můžeš si balzámy opravit tak, že je ve vodní lázni trochu přihřeješ, jen aby trochu povolil a dal se promíchat, pak postupuj podle popisu, nebo nech, tak jak máš a kelímek s usazeným medem promíchej (půjde to trochu hůř, ale bude medovější, sladší a \"delikatesnější\"). Tento oddělený balzám byl evidentně nalitý jako poslední a máš v něm nejvíc medu, pokud se ti do něj nedostane voda, bude OK, akorát bude měkčí.

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: MEDOVÝ POMERANČOVO-MÁTOVÝ BALZÁM NA RTY

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Děkuji moc za radu, jsem v tvoření začátečník. Ovšem neskutečně nadšený. Jako ekonomka jsem se minula povoláním. Pokud budete vědět o nějakém kurzu, i dlouhodobějším, dejte vědět. hned všeho nechám a ihned spěchám..

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: MEDOVÝ POMERANČOVO-MÁTOVÝ BALZÁM NA RTY

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Milá Petro, každý z nás ,kdo se pouštíme v našich končinách do takovéto výroby jsme více, či méně začátečníci, jen se toho nesmíš bát!
U mě to začalo už před cca 10 lety zájmem o bylinky a esenciální oleje, pak jsem pokročila k výrobě mastí, tinktur, olejových macerátů.....ale s \"kosmetikou\", tak jak ji většinou vnímáme, to nemělo ještě nic společného. Kvůli nedostupnosti surovin jsem to ostatně ani nijak neřešila. Nicméně oblast zájmu tu byla a já jsem se u toho \"donutila\" vydržet a pokud jsem se dostala k nějakým informacím, tak jsem studovala a studovala....ukázalo se, že je z čeho čerpat a když jsem se dostala k potřebným surovinám a k tomu jsem přidala kus odvahy riskovat, že nepovedený krém půjde do koše, začalo u mě \"období šílenství\". Moje kuchyň se proměnila na laboratoř, po večerech jsem kuchtila a patlala, ze svých přátel jsem dělala pokusné králíky :-) (zaplať pánu bohu jsem nikomu neublížila při svých prvopokusech)...
Až vyrobíš pár svých krémů, mlíček, šamponů....zjistíš, že pokud dodržíš postupy, které před tebou už někdo vyzkoušel, pak je skoro nemožné, aby tvoje výrobky skončily v koši. A až si základní postupy osvojíš, tak začneč přemýšlet o složení toho \"SVÉHO KRÉMU\", ještě lepšího, než byl ten předchozí, i když ne tak \"dokonalého\", jakým bude ten příští!
Budeš objevovat stále nové a nové složky, budeš chtít o surovinách vědět víc a víc....a bude z tebe menší začátečník a pak ještě menší, až jednou přijde chvíle, kdy ti někdo připomene, že nejsi zase takový mistr světa, když se při psaní receptu nezmíníš o tom, že med se v balzámu bez emulgátoru bude oddělovat.
Mě to přišlo tak samozřejmé a logické, tohle by měl přeci každý vědět....(no jo, už jsem zapomněla na horké chvilky, kdy kvůli absenci informací o \"podobných samozřejmostech\" jsem musela předělávat a někdy i vyhazovat \"nepovedky\")....a moc děkuji za tvůj dotaz, uvědomila jsem si, že jsem udělala to samé, co nemám sama ráda.
Rozčiluje mě, když se dostanu k receptuře, kde není polopaticky vysvětleno, co a jak, kolik a jak dlouho...není nic horšího, když se při výrobě dostaneš do fáze, kdy si nevíš rady a v postupu nic, co se podobá \"radě\" nenajdeš

Co se týká kurzu, nikdy jsem se žádného neúčastnila, odradilo mě to, že se na takovém kurzu v drtivé většině dostaneš k informacím, které jsou dnes již běžně dostupné na netu, pokud je tam možnost výroby nějaké kosmetiky, pak jsou pro její výrobu dostupné jen základní složky, (nechť všichni začínající teď prominou mou opovážlivost), ze kterých si vyrobíš \"domácí niveu\" - no uznávám, bude to nejspíš krém z přírodních surovin, ale bude zcela jistě jen \"základní\" krém, bez všech těch přidaných složek, které ty krémy dělají výživnými, pěstícími, anti-aging, zklidňujícími. Takové suroviny, které krémům dodávají takové vlastnosti jsou většinou dost drahé na to, aby s nimi někdo plýtval pro začátečníka, který má mimochodem obrovskou radost už jen z toho, že se mu povedl jeho první emulgovaný krém. A když vezmu v potaz cenu takového kurzu, (částku 1500,- až 2500,-, ale často i daleko více), pak ty penízky raději utratím za ty fajnový suroviny, ke kterým se většinou na takových kurzech dostaneš jen v podobě \"teoretického textu\".
Takových diskusí, jako je tato je už na netu víc, a pokud se budeš ptát, určitě se vždy najde někdo, kdo se s tebou rád podělí o zkušenosti a poradí.
Přeji ti, abys u svého nadšení vydržela. Je to opravdu návyková posedlost, u mě i po těch všech letech :-)

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: MEDOVÝ POMERANČOVO-MÁTOVÝ BALZÁM NA RTY

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Děkuji moc za podporu, poprosím ještě o jednu radu, pokud si chci udělat vlastní olej, např. měsíčkový , zalévám ho teplým olejem nebo studeným, recepty se různí, i množství - poměr. Moc Vám děkuji za ochotu.

ekokoza
Administrátor
Příspěvky: 1323
Registrován: stř 11. úno 2015 8:46:00
Bydliště: Lesní Jakubov
Kontaktovat uživatele:

Re: MEDOVÝ POMERANČOVO-MÁTOVÝ BALZÁM NA RTY

Příspěvekod ekokoza » čtv 01. led 1970 1:00:00

Ahoj Petro,
trochu to shrnu:
na maceráty je dobré použít byliny sušené, ev. hodně zavadlé, to jest s minimálním obsahem vody, (ta by totiž dělala neplechu, protože podporuje kvašení=kažení macerátu)
macerát lze dělat tzv. zastudena, nebo teplým procesem.
[b]Takto maceruji já[/b]
1/ studená macerace:
do sklenice volně nasypu byliny, mírně! stlačím a zaleju olejem jen tak vysoko, aby jeho hladina pokryla byinky. Zavřu a nechám na slunném místě stát 3 - 5 týdnů, občas protřesu (u zavadlých bylinek kontroluj, zda se nedělají v macerátu bulinky a nezapáchá, pak by byl na vyhození (proto raději byliny sušené a taky ten olej nad bylinkami - omezí přístup vzduchu). Potom sliješ, vymačkáš, uloříš do chladu a spotřebováváš.
2/ macerace \"JOGURTOVAČ\" - moje oblíbená:
já tedy takto maceruji v troubě, kterou nastavím na 40°C, což je teplota zapnutého jogurtovače. Sklenici s bylinkami a olejem postavím do trouby a \"peču\" 8-12 hodin, potom vypnu a nechám 8-12 při pokojové teplotě, pak zapnu a \"peču\" podruhé, znovu pauza, po třetím \"pečení\" sliju, vymačkám a uložím. Celý proces trvá asi 60 hodin, což je 2,5 dne (to je na olejový macerát opravdu skoro rekord), maceruješ jemným teplem, tudíž neznehodnotíš oleje LZS, k rozvoji kvasného procesu v takto krátké době většinou nedojde :-). Používám, když potřebuji macerát rychle, pak většinou odeberu jen to, co zpracuji a ostatní nechám třeba ještě týden stát, pak slévám.
3/ macerace teplem:
používám u mastí (př. konopná), tam lze nastavit teplotu 100-110°C - pečeš 3 hodiny, necháš 1 týden v chladnu (u mě je tím místem garáž) stát, pak znovu 3 hoďky pečení, a zase 1 týden odpočívat, postup opakuješ 3-5x, to je ale opravdu individuální - podle toho, jak má být macerát účinný = receptura, potom sliješ a uložíš pro další použití

Pro studené maceráty je výborným mediem slunečnicový, nebo mandlový olej - samozřejmě lisované za studena (pak nepřekračuj teplotu 40°C), jsou vhodné pro všechny typy pleti a neoxidují tak rychle. Slunečnicový vychází cenově o mnoho výhodněji!


Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host

cron