Vítáme vás v diskusním fóru EkoKoza Cz

Chilli - pálivé papričky pro zdraví

Protože majitelé toto fórum již nepodporují a začali tu řádit spameři, byly zakázány registrace nových uživatelů!
Ve fóru se již nedočkáte odpovědí na svoje příspěvky, obracejte se proto přednostně přímo na majitele webu EkoKoza.
Dokud toto fórum bude existovat, s drogistickými dotazy mne můžete kontaktovat přes SZ. Pokusím se zodpovědět všechny vážně míněné dotazy.
JiHo
Otázky kolem chemického složení surovin, bezpečnosti práce ochrany zdraví, účinků obsahových látek a podobně.
Takže se jedná o poradnu kolem "drogerie", nikoliv kolem "drog", i když i bylinkám se odborně říká droga ;-)

Moderátor: jiho

Pravidla fóra
Protože majitelé toto fórum již nepodporují a začali tu řádit spameři, byly zakázány registrace nových uživatelů!
Ve fóru se již nedočkáte odpovědí na svoje příspěvky, obracejte se proto přednostně přímo na majitele webu EkoKoza.
Dokud toto fórum bude existovat, s drogistickými dotazy mne můžete kontaktovat přes SZ. Pokusím se zodpovědět všechny vážně míněné dotazy.
JiHo
jiho
Administrátor
Příspěvky: 33
Registrován: čtv 19. úno 2015 7:33:23

Chilli - pálivé papričky pro zdraví

Příspěvekod jiho » čtv 22. říj 2015 18:22:52

Chilli, kayenský (cayenský) pepř, pálivé papričky. Milovníci pikantní kuchyně jistě znají, pozornost by jim ale měli věnovat i vyznavači přírodního léčení a výrobci různých mastiček. Kapsaicin má totiž nejen kuchyňský význam ale je stále víc oceňován pro své léčivé účinky při vnitřním i vnějším použití.
Obsah kapsaicinu v různých odrůdách pálivých papriček se velmi liší. Pálivost se potom udává v tzv. Scovilleho stupnici (jednotky SHU). Takové ty "obyčejné feronky" mají orientačně 500 až 5000 SHU, omáčka Tabasco má 3000 SHU, známé Jalapeno 3000 až 20 000 SHU, kayenský pepř 25 000 až 50 000 SHU (ty "nejdivočejší" odrůdy i přes 100 000 SHU). Další odrůdy chilli papriček už jsou spíš pro fajnšmekry ohnivých pokrmů: Habanero 200 000 až 500 000 SHU, Jolokia přes 1 milion SHU a rekordní nejnovější odrůdy přesahují 2 miliony SHU. Jen pro zajímavost, obranný "pepřový" sprej má 3 až 6 milionu SHU, čistý kapsaicin 16 milionů SHU. Teď jsem vás možná vyděsil, ale potravinářské, léčebné i kosmetické použití chilli papriček je otázka správného ředění.
Léčebné účinky kapsaicinu alespoň v krátkém přehledu:
  • Při dlouhodobějším účinku kapsaicin u neuronů vyčerpá presynaptické substance a dojde paradoxně ke snížení pocitu bolesti, ale především blokády neurogenních zánětů.
  • Má anestetické účinky po dobu až čtyř hodin a to bez ztráty kontroly svalu, jak se běžně stává u tradičních anestetik.
  • Zranění se díky kapsaicinu léčí daleko rychleji a zanechává méně znatelné jizvy.
  • Kapsaicin mírňuje příznaky psoriázy (lupénky).
  • Pikantní jídla krom obecného snižování silné chuti k jídlu, značně působí zvyšováním tělesné teploty na energetickou spotřebu organismu (tj. vedou k redukci hmotnosti).
  • Kapsaicin může vést k vyléčení zánětu střeva. Zvyšuje průtok krve do střev i žaludku k slizničním výstelkám a pomáhá tak léčit žaludeční stěny a je účinný proti bakteriím způsobujícím žaludeční vředy.
  • Kapsaicin snižuje hladinu cholesterolu, triglyceridů a agregaci (nežádané shlukování) krevních destiček.
  • Snižuje riziko úmrtí na rakovinu, infarkt a mozkové mrtvice jak u žen tak mužů.
  • Masti a tinktury používají ke snížení bolesti svalstva, bolesti kloubů (artritidy) a periferní neuropatie (bolest nervových zakončení v blízkosti povrchu kůže.

jiho
Administrátor
Příspěvky: 33
Registrován: čtv 19. úno 2015 7:33:23

Chilli - pálivé papričky pro zdraví

Příspěvekod jiho » čtv 22. říj 2015 18:48:13

Příprava mastí s obsahem kapsaicinu.
Musíme vycházet z toho, že účinná látka je rozpustná v tucích (případně v lihu). Takže pro přípravu základního koncentrátu doporučuji použít co nejpálivější kayenský pepř, nebo ještě lépe mleté sušené papričky Habanero. Velmi jemně je zahříváme v malém množství oleje, zásadně ale "nesmažíme"! Raději udržujeme za občasného míchání teplotu kolem 100°C alespoň 30 minut, třeba na vodní lázni. Přesný recept je těžko dát, záleží na chilli, které budete mít k dispozici a také na požadované pálivosti masti (případně krému). Orientačně by bylo dobré začít jednou až dvěma vrchovatými lžičkami mletého kayenského pepře (cca 5 až 10 g) a 50 ml oleje (např. konopného, rýžového, olivového). Výsledný olejový extrakt můžete opatrně odzkoušet rozetřením malé kapky na hřbetu ruky, potom případně na jemnější kůži předloktí. Ale POZOR na sliznice! Rozhodně nedoporučuji promnout si oči rukama, na kterých máme tento extrakt. Do masti přidáme potřebné množství tohoto olejového extraktu podle požadované pálivosti výsledného produktu. Pokud bychom použili například papričky Habanero, musíme počítat s tím, že extrakt bude asi 10x silnější, než z kayenského pepře.


Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host

cron