Dobrý den,
uvítala bych v nabídce emulgační vosk Glyceryl Stearate Citrate, který je prý jedním z nejuniverzálnějších emulgátorů.
Děkuji :D
to je uplně přesně to, co jsem potřebovala vědět... jsem ho první rozpouštěla v oleji a říkala jsem si, že bude spíš na mlíka než na krémy... a teď vidím, kde byla chyba, ještě uvidím jestli tam něco nezkopu, ale dost mi pomohl tvůj příspěvekBlažena1 píše:upřímně, o GSC (glyceryl stearate citrate) se na netu moc nedozvíte
někde se píše, že je rozpustný ve studené vodě.....někde se zase můžete dočíst, že v horkém oleji (65°C)....no a dokonce prý to lze udělat oběma způsoby
........a pak tu byl najednou dotaz od Kety, co dělat, když se jí krémy s tímto emulgátorem sráží a neví si rady, co s tím.......v tu chvíli mě začalo dost zajímat, jak že to s tím GSC vlastně je
trochu jsem googlila, taky expedimentovala.....tak tady jsou výsledky
na emulze jsem použila to nejobyčejnější, co doma mám - destilku (30 gr), panenský olivový olej (15 gr) a samozřejmě GSC (5 gr)
pokus 1.
https://plus.google.com/u/0/118175956612907572380/posts/BHjEWmwhi8K?pid=6098414201107499858&oid=118175956612907572380&authkey=CK7avqKulPneGA
olej + emulgátor..za stálého míchání jsem rozpouštěla emulgátor...podařilo se zcela při teplotě 52°C..potom jsem pomaličku přilévala vodu a vyšlehala kapučínovačem, domícháno metličkou (kvůli bublinkám).....emulze není nijak zvlášť hutná, po vytažení špičky krému klesnou, přesto je krém konzistentní a neroztéká se
pokus 2.
https://plus.google.com/u/0/118175956612907572380/posts/BHjEWmwhi8K?authkey=CK7avqKulPneGA&pid=6098414200023176066&oid=118175956612907572380
voda + emulgátor..za stálého míchání jsem ve vodě kapučínovačem rozpouštěla emulgátor...podařilo se zcela při teplotě 37°C (už v tu chvíli bych mohla hovořit o emulzi - vytvořil se mi hustý bílý gel) ..potom jsem pomaličku přilévala teplý olej a vyšlehala kapučínovačem, domícháno metličkou (kvůli bublinkám).....emulze je velmi hutná, po vytažení špičky krému udělají ostré hrany, které jsou trvalé, ani po půl hodině krém nemění tvar
pokus 3.
https://plus.google.com/u/0/118175956612907572380/posts/BHjEWmwhi8K?authkey=CK7avqKulPneGA&pid=6098414201718448594&oid=118175956612907572380
voda + olej + emulgátor (vše v jedné misce)..za stálého míchání jsem ve vodě s olejem kapučínovačem rozpouštěla emulgátor...vše se po cca 10 vteřinách začalo spojovat a emulgátor začal fungovat v okamžiku, kdy se začal rozpouštět, v tu chvíli jsem vyndala z lázně a domíchala to krémové konzistence (emulgátor se bez problémů během domíchání zcela rozpustil).....emulze je o trochu méně hutná, než u pokusu č.2, po vytažení špičky krému udělají trošku méně ostré hrany a krém také nezměnil tvar
zdá se, že je to ideální emulgátor pro začátečníky....vše do jedné misky, maličko zahřát (cca 35°C - pokud použijete tuhé oleje, pak musíte zahřívat více) a míchat a míchat, až je hotovo
jedno ůskalí ale má!!!
nesnese se s ničím, co je kyselé, přesněji - co má Ph po 5,5......tudíž zapomeňte na aloe vera gel, většinu květových vod..pokud je v krému chcete mít, pak si nejdříve změřte jejich Ph, pokud půjde pod 6, pak použijte jiny emulgátor
GSC vám emulzi při Ph 5,5 a nižším srazí a fáze se oddělí
doufám, že vám to bude k užitku
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host