Příspěvekod Blažena » pát 20. úno 2015 9:20:01
Našla jsem na netu několik základních informací o lanolinu a protože i pro mě jsou některé z nich novinkou, myslím, že není od věci se o něm trochu rozepsat.
LANOLIN, zdá se, je docela zajímavou surovinou pro výrobu domácí kosmetiky a určitě stojí za vyzkoušení (pro mě jako stvořený k expedimentování) :P
Čistý lanolin je sekret mazových žláz ovcí, je to tuk z ovčí vlny.Je směsí sterolů a dlouhých řetězců mastných alkoholů.
Po stříhání se vlna umyje a pak se z ní extrahuje lanolin.
Je to nažloutlá neztužená vosková látka zvaná \"vlněný vosk\". Jakékoliv kosmetické použití lanolinu využívá jeho hydratační sílu.
Lanolin je především využíván pro jeho výživné a hydratační vlastnosti a schopnost změkčit kůži. Jeho struktura a složení jsou velmi podobné se sébem lidské pokožky a proto rychle a aktivně proniká přes buněčnou membránu, ochraňuje pokožku, snadno se vstřebává bez zanechání mastného filmu.
Používá se především jako co-emulgátor, který se zavádí do olejové fáze.
Co-emulgátor je doplňující emulgátor - použitý současně ještě s dalším emulgátorem, vetšinou také méně stabilním - nebo v případě, kdy není vhodné začlenění velkého množství, jinak spolehlivého emulgátoru. To všechno proto, aby byla emulze stabilní. Většinou se v těchto případech současně přidává pro podporu stability emulze do vodní fáze některá z gum (arabská, xanthanová, guarová, apod.)
Použití: přidat v receptuře 2-10 % do krémů, balzámů, holicích krémů, vod po holení, mýdel, šamponů a sprchových gelů.