Vítáme vás v diskusním fóru EkoKoza Cz

MACERÁTY, HYDROSOLY,TINKTURY,ODVARY....JAK SE V TOM VYZNAT?

Blažena
pokročilý
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

MACERÁTY, HYDROSOLY,TINKTURY,ODVARY....JAK SE V TOM VYZNAT?

Příspěvekod Blažena » pát 20. úno 2015 9:20:01

Do vaší kosmetiky budete jistě chtít začleňovat i rostlinné složky, ale jak je použít, jak z nich dostat účinné látky?

Pokusím se zhruba shrnout, co jste si schopni sami doma vyrobit:

Macerát , nálev, odvar - všechno jsou to výluhy bylin ,ale i ovoce, nebo zeleniny ve vodě - rozdíl je ale v tom, jak výluh získáme.
Macerát: je výluh drogy za studena. Droga se přelije vodou o teplotě 15 až 20 °C a nechá se stát předepsanou dobu (např. 6 hodin, ale i několik dní)za občasného zamíchání; potom se výluh scedí. Tímto způsobem se připravují výluhy hlavně z drog obsahující sliz.
Nálev: získáme zalíím bylin vodou teplou asi 95°C, necháme louhovat po dobu, doporučenou pro danou bylinu, scedíme. Toto je klasické třeba pro přípravu čajů.
Odvar: se získá tak, že se části rostlin vloží do vody pokojové teploty, která se uvede do varu. Vaří se 10-15 minut, pak se nechá ještě asi 15 minut stát a scedí se. Uvedeným postupem se obvykle připravují výluhy z drog obsahujících třísloviny (například dubová kůra), nebo z tvrdých částí rostlin (kořeny apod.)

Organické výtažky hydro-glyceroly
Rostlinné extrakty získané louhováním sušených nebo čerstvých rostlin ve směsi vody a glycerinu (mám dobré zkušenosti s poměrem 25% glycerin/75% voda).

Hydrosoly -květové vody
Jsou získávány stejnou metodou jako éterické oleje, které jsou destilovány vodní párou. Pára s rozptýlenými prvky zvolené rostliny zkondenzuje a shromážděná kapalina obsahuje stopy silice v "čištěné" vodě. Voda je přirozeně obohacena stopami silic (kolem 0,1%) a velmi pozitivní je, že se většinou samy o sobě nemusí konzervovat, protože jsou chráněny silicemi, které obsahují.
Sama používám hlavně růžovou vodu, http://www.ekokoza.cz/eshop/Vyroba-myde ... -voda.html, která je fakt dobrá a za velmi příznivou cenu.
Květové vody se sice dají vyrobit doma, postupy zjednodušené výroby najdete na netu, ale já si vodu vyrábím jen z bylin, z nichž se květové vody běžně neprodávají ("vařím" jen specialitky), nebo zužitkuju bylinky, které si sama vypěstuji na zahradě.

Organické olejové maceráty – mastné maceráty
Rostlinné extrakty získané extrakčním působením (rozpouštěním) macerovaného materiálu v jednom, nebo i ve směsi několika rostlinných olejů. V oleji se macerují hlavně byliny, jejichž účinné látky jsou ve vodě nerozpustné. Takto můžete macerát získat za různě dlouhou dobu (1 den, ale i několik týdnů).
Platí zde většinou úměra, že čím déle, tím více z rostlin získáte.
Pokud se rozhodnete pro koncentrovaný macerát, který budete louhovat delší dobu, pak doporučuji olej konzervovat vitaminem E (antioxidant) a použít sušený materiál, protože voda obsažená v čerstvých bylinách by vám začala v oleji brzy kvasit a to by znamenalo jen jediné....vyhodit!

tinktura:
je lihový bylinný výluh (použij líh v co nejvyšší koncentraci 60-96%), který se následně naředí destilovanou vodou na potřebnou koncentraci.

To, jaký materiál potřebujete pro své výrobky, je samozřejmě individuální a proto opravdu nejde paušálně napsat: co, kolik a jak dlouho macerovat. Nezbyde vám, než si o jednotlivých bylinách získávat potřebné informace. A aby to bylo ještě složitější, u většiny rostlin právě způsob, jak z nich účinné látky získáváte, určí, jaké budou jejich účinky ;)

Pro začátek si jistě vystačíte s bylinkami z eschopu
- http://www.ekokoza.cz/eshop/Vyroba-myde ... ryskyrice/. Zkuste si o jejich síle něco vyhledat na internetu, v nabídce jsou i velmi mocné byliny, jejichž účinky vás velmi překvapí!!!

Josefína
začátečník
Příspěvky: 1
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: MACERÁTY, HYDROSOLY,TINKTURY,ODVARY....JAK SE V TOM VYZNAT?

Příspěvekod Josefína » pát 20. úno 2015 9:20:01

Jé, tedy tohle jsem přesně potřebovala!!! Vlastně jsem se v tom nikdy nevyznala, děkuji mnohokráte!

dana
člen
Příspěvky: 9
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: MACERÁTY, HYDROSOLY,TINKTURY,ODVARY....JAK SE V TOM VYZNAT?

Příspěvekod dana » pát 20. úno 2015 9:20:01

ahoj,
tenhle článek je super. Mohla by si napsat jak se dělá květinová voda? Něják to na internetu nemůžu najít :-)

dana
člen
Příspěvky: 9
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: MACERÁTY, HYDROSOLY,TINKTURY,ODVARY....JAK SE V TOM VYZNAT?

Příspěvekod dana » pát 20. úno 2015 9:20:01

ahojda,
nevíte někdo na co použít a jak zpracovat květy šalvěje? Máme jí v práci strašně moc a vyhazuje se což mě přijde líto :-)
Dana

Blažena
pokročilý
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: MACERÁTY, HYDROSOLY,TINKTURY,ODVARY....JAK SE V TOM VYZNAT?

Příspěvekod Blažena » pát 20. úno 2015 9:20:01

vezmete si dostatečně velký a hluboký nerezový hrnec (tento má objem 8 litrů) a pokud máte, pak na jeho obvod nasadíte starou gumu z papiňáku, kvůli utěsnění
pak do něj nalijete vodu, vložíte napařovací vložku (pokud máte velmi drobný rostlinný materiál, pak na ni ještě položte plátýnko, kapesník, aby vám byliny nepropadávaly do vody a neucpávaly dírky v pařáčku. Doprostřed postavte misku, do které budete jímat zkondenzovaný hydrosol a aby byl dostatečně vyvýšený, podložte ho nějakou jinou miskou, kouskem cihly, apod. - tak, jak to vidíte na obrázku. Pak okolo misky, cca 1-2 cm pod její okraj po celém jejím obvodu dejte bylinky, utlačte. Pokud máte jen trochu možnost, používejte čerstvé - sušením totiž ztrácí hodně siličných látek a hydrosol bude slabší.
Image
Nakonec na hrnec položte nerezovou, nebo skleněnou - varné sklo - mísu, která má zakulacené dno (pro ilustraci jsem použila plastovou, protože nerezovou jsem půjčila). Nasypte do ní nejlépe kostky ledu, které po roztátí doplňujete, nebo alespoň studenou vodu, kterou průběžně vyměňujete.
Mísa krásně dosedne na těsnící gumu, ve chvíli, kdy pára vystoupá ke dnu mísy, zkondenzuje a po zakulacené straně mísy kapky stékají do jímací misky uvnitř, uprostřed zaklopeného hrnce. Pozor, dno mísy se nesmí dotýkat vnitřní misky, aby se o její okraje nezastavovaly stékající kapky kondenzátu!
Image

Celý princip je takový:
hrnec zahříváme tak, abychom v něm vodu udržovali na teplotě okolo 100°C, kdy se z ní tvoří pára, která postupně propařuje byliny, prostupuje jimi a se zachycenými vonnými látkami chce vystoupat ven z hrnce, to my nechceme, proto ta mísa nahoře, o kterou se pára zastaví. Tím, že ji ochlazujeme ledem, kondenzuje pára do kapek a stéká po zakulacené straně mísy zpět do hrnce. Odpadne samozřejmě v tom nejnižším místě, což je její dno a skápne do misky, uprostřed. V té je jímán ten vytoužený hydrosol.

propařuji cca 30 minut, potom ev. rostlinný materiál vyměním za nový a pokračuji.
Během propařování se snažte hrnec moc neodkrývat, aby pára zbytečně neunikala ven, na výměnu ledu, nebo vody (místo odkrytí a vylévání) použijte naběračku.

Hydrosol přelijte do skleněných lahviček, můžete konzervovat (já nekonzervuji) a uložte v lednici pro další potřebu.

Pája
člen
Příspěvky: 36
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: MACERÁTY, HYDROSOLY,TINKTURY,ODVARY....JAK SE V TOM VYZNAT?

Příspěvekod Pája » pát 20. úno 2015 9:20:01

Dobrý den,
Váš způsob destilace je fakt úchvatný - tohle by mě nenapadlo-úžasná "domácí improvizace" :) (-dělám v laboratoři,kde používáme destilační kolonou). Chtěla bych se zeptat - ty bylinky dáváte napařovat v podstatě jako konedlíky :-D , mohly by se místo napařování v té vodě vařit? (při destilaci v laborce se totiž celý obsah destilovaného roztoku či směsi vaří..) Nebo by se z nich pak neuvolnily voné látky, či by výsledný destilát byl méně koncentrovaný? Děkuji za odpověď. S přáním krásného dne Pája

Blažena
pokročilý
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: MACERÁTY, HYDROSOLY,TINKTURY,ODVARY....JAK SE V TOM VYZNAT?

Příspěvekod Blažena » pát 20. úno 2015 9:20:01

Ahoj Pájo,
když jsem pred léty hledala způsob, jak si hydrolát vyrobit doma, našla jsem zevrubný popis, trošku jsem si ho poupravila, a vyrábím podle doporučení v popisu - "propařit byliny". Funguje to, tak jsem nic neměnila. Co se týká mírného varu, asi by to šlo taky, ale já jsem nikdy nevařila, jen napařovala. Mám v plánu vyrobit hydrolát z rozmarýny, zkusím vařit a porovnám. Dám vědět, jak jsem dopadla.
Co se týká koncentrace, nemůžu porovnávat s kupovanými, protože kupuji jen ty, které si nevyrábím doma. Proto nemůžu objektivně posoudit, jestli je koncentrace větší, nebo menší. Voňavé jsou, a to i po více, jak půlročním skladování.

Pája
člen
Příspěvky: 36
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: MACERÁTY, HYDROSOLY,TINKTURY,ODVARY....JAK SE V TOM VYZNAT?

Příspěvekod Pája » pát 20. úno 2015 9:20:01

Budu se těšit na porovnání :)

mjanne
začátečník
Příspěvky: 2
Registrován: čtv 03. bře 2016 20:10:57

Re: MACERÁTY, HYDROSOLY,TINKTURY,ODVARY....JAK SE V TOM VYZNAT?

Příspěvekod mjanne » čtv 03. bře 2016 20:20:38

ahoj, chci se zeptat, zda květovou vodu lze používat na dočištění místo pleťové vody?
Děkuju moc


Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů