Vítáme vás v diskusním fóru EkoKoza Cz

základy výroby kosmetiky - sojový lecitin jako emulgátor

Blažena
pokročilý
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

základy výroby kosmetiky - sojový lecitin jako emulgátor

Příspěvekod Blažena » pát 20. úno 2015 9:20:01

Pro Pavlu, ale i pro ostatní, kteří se pokoušíte o výrobu domácí kosmetiky
Nicméně, myslím, že by to mohlo pomoci i pokročilejším

Právě jsem dopsala příspěvek o svých pokusech s lecitinem na jednom slovenském blogu, omlouvám se, ale nechce se mi přepisovat celý příspěvek a proto sem vložím odkaz:
http://v-roba-domacej-kozmetiky.1064026.n5.nabble.com/emulgovani-s-lecitinem-tekut-x-granulovan-tt5705957.html#none

dana
člen
Příspěvky: 9
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: základy výroby kosmetiky - sojový lecitin jako emulgátor

Příspěvekod dana » pát 20. úno 2015 9:20:01

Dobrý den,
já tomu stejně pořád nějak nerozumi :-) šampon, kondicioner a mýdlo v pohodě :-) ale nějak nechápu princip krémů. Nějak jsem se do příspěvků ponořila a řikám si že když už budu obědnávat na kondicioner tak bych si vzala něco dalšího. :-)
Nemáte nějakou dobrou knihu se základy výroby kosmetiky?
Dana

zdenka
začátečník
Příspěvky: 1
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: základy výroby kosmetiky - sojový lecitin jako emulgátor

Příspěvekod zdenka » pát 20. úno 2015 9:20:01

určitě, třeba tu http://www.eshop.ekokoza.cz/Vyroba-mydel-a-kosmetiky/Knihy-o-domaci-vyrobe-s-navody-jak-na-to/Biokosmetika.html?listtype=search&searchparam=biokosmetika

a nebo si najděte návody tu na foru nebo zde: http://www.eshop.ekokoza.cz/Vyroba-domaci-kosmetiky/

dana
člen
Příspěvky: 9
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: základy výroby kosmetiky - sojový lecitin jako emulgátor

Příspěvekod dana » pát 20. úno 2015 9:20:01

Ješte jednou dobrý den, :-)
projela jsem odkazy co jste mi dala a asi jsem se správně nevyjádřila. kniha je úžasná, už ji kupuji, :-) a zde je spousty návodů ale mě nejde o to najít si návod a podle něj \"uvařit\" krém. chtěla bych pochopit princip výroby, proč jsou potřeba jednotlivé fáze a co je nutné aby bylo v jendnotlivých fázích aby vše fungovalo, co tam musí být aby to \"zhoustlo\", a vstřebávalo se tak jak chci :-) jsem úplný začátečník ale nadchlo mě to a chtěla bych pochopit princip výroby :-) nejšpíš si nikdy vlastní krém nevyrobím a budu se pouze držet předpisu ale chtěla bych vědět co dělám :-)
Dana

Blažena
pokročilý
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: základy výroby kosmetiky - sojový lecitin jako emulgátor

Příspěvekod Blažena » pát 20. úno 2015 9:20:01

Citováno z Dana dne June 10, 2013, 20:01
nějak nechápu princip krémů...... když už budu objednávat na kondicioner tak bych si vzala něco dalšího. :-)

Ahoj Dano, snad jsem to ještě stihla do tvé objednávky....
napíšu ti seznam toho, co bys měla mít jako základ na emulgování

krémy, emulze, mlíčka:

emulgační vosk 3 (uděláš s ním snadno jakýkoli krém)- doporučuji ;)

olivem 1000 (mám ho, ale kvůli jeho ceně si ho šetřím na \"lahůdky\", pro začátek se bez něj určitě obejdeš)

kyselina stearová je výborné \"zahušťovadlo\"- ztužuje tekuté oleje, ale nemastí a hydratuje - doporučuji ;)

cetyl alkohol je coemulgátor - jakási pojistka emulze, dělá krémovější krémy - doporučuji ;)

xanthanová, nebo guarová guma - ta je zase coemulgátorem pro vodní složku - doporučuji ;)

cukr ester - emulgace zastudena - pro výrobu z \"na teplo citlivých surovin\" - doporučuji ;)

sojový lecitin - pro mě lepší tekutá forma - kapsle

kondicionery

BTMS, emulgátor kondicioner

\"BAR\" šampony

sodný coco sulfát

másla a šlehačky z olejů

sojový vosk, včelí vosk, kyselina stearová

Pokud si postupně opatříš tyto suroviny, pak s nimi dokážeš vyrobit naprosto všechno!

Kdybys měla jakýkoli doraz, ptej se, o krémech ti napíšu trochu víc příště, omlouvám se, ale po dovolené jsem byla v práci zavalená spoustou žádostí o krémíčky, mýdla, mlíčka, atd, atd, ...třetí den jen patlám, patlám a patlám.....ale slibuji, jakmile se to trošku uklidní, budeme diskutovat, diskutovat a diskutovat :D

dana
člen
Příspěvky: 9
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: základy výroby kosmetiky - sojový lecitin jako emulgátor

Příspěvekod dana » pát 20. úno 2015 9:20:01

super dekuju moc, neboj stihla si to cekam az prijdou penízky :-)
mazi tím pročtu a pečlivě nastuduju jednotlivé přísady a nejspíš začnu pracovat na vlastním slovníčku páč kdo si to má pamatovat :-)

Pája
člen
Příspěvky: 36
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: základy výroby kosmetiky - sojový lecitin jako emulgátor

Příspěvekod Pája » pát 20. úno 2015 9:20:01

Dobré odpoledne,
chtěla bych se zeptat ohledně kapslí lecitinu - v DM drogerii je mají za dobrou cenu tak nad nimi uvažuji. Jen mi stále není zcela jasné použití - ty kapsle mají \"pevný obal\" a vevnitř jsou tekuté nebo jsou celé tuhé a musí se před použitím rozpustit ve vodní lázni? A v té vodní lázni se rozpouští \"nasucho\"(jen v prázné misce ponořené do teplé vody) nebo kapsle musím ponořit do eleje (či jiného roztoku), který je v misce na vodní lázni a lecitin se tak rozpustí do toho oleje?
Děkuji moc za radu.
Pája

Blažena
pokročilý
Příspěvky: 62
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: základy výroby kosmetiky - sojový lecitin jako emulgátor

Příspěvekod Blažena » pát 20. úno 2015 9:20:01

Ahoj Pájo
hodně zjednodušeně řečeno:
tekutý lecitin je směsí sojového oleje a phospholipidů - obsahuje přibližně 40% olejové složky, má konzistenci hustého oleje, zavádí se při emulgaci do olejové části, smíchá se jednoduše s oleji. Kapsle jsou dobrou volbou, DM má opravdu příznivou cenu.
Kapsle je želatinový obal, naplněný tekutým lecitinem, některé jsou jakoby gumové, jiné jsou na omak tvrdé. Nějak se dostaň k té \"náplni\", propíchni, rozřízni a vymačkej obsah do olejové fáze. Obsah kapslí bývá v rozmezí 1,2 - 1,3 mg, snaž se vymačkat z kapsle co nejvíc (u propočtů počítej se ztrátou - u kapsle o obsahu 1,2 budeš mít nakonec v dávce přibližně jen 1 miligrám, protože z kapsle všechno ven nedostaneš. Proto, pokud budeš mít větší spotřebu, je výhodnější používat lecitin tekutý v lahvi, ne kapslovaný.
Granulovaný lecitin se naopak zavádí do vodní složky emulzí, namočí se do tekutiny, nechá se zhruba 1 hodinu nabobtnat, potom se rozmixuje, nebo rozšlehá. Je rozpustný ve vodě, protože jsou to vlastně \"čisté\" phospholipidy,oddělené od olejové části.

Pája
člen
Příspěvky: 36
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: základy výroby kosmetiky - sojový lecitin jako emulgátor

Příspěvekod Pája » pát 20. úno 2015 9:20:01

Zdravím, moc děkuju za info... asi by byl jednodušší přímo tekutý, jen nevím kde ho sehnat....máte nějaký tip, kde se dá za slušnou cenu sehnat? Třeba nějaké internetové stránky... ? :-)
Pája

Karla-mydlenka
člen
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: základy výroby kosmetiky - sojový lecitin jako emulgátor

Příspěvekod Karla-mydlenka » pát 20. úno 2015 9:20:01

tekutý lecitin je i na ekokoze http://www.eshop.ekokoza.cz/Vyroba-mydel-a-kosmetiky/Emulgatory/Lecitin-tekuty.html?listtype=search&searchparam=lecitin


Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů

cron