Vítáme vás v diskusním fóru EkoKoza Cz

bílý povlak na hotovém mýdle

jirka3
začátečník
Příspěvky: 2
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

bílý povlak na hotovém mýdle

Příspěvekod jirka3 » pát 20. úno 2015 9:20:01

Nemohl by mě někdo poradit co s bílým povlakem, který se mě vytvoří tak 3 dny po výrobě mýdla. co udělat aby se vůbec nevytvořil nebo jak ho odstranit? Díky.

Blažena1
pokročilý
Příspěvky: 59
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: bílý povlak na hotovém mýdle

Příspěvekod Blažena1 » pát 20. úno 2015 9:20:01

Jirko, to bílé na povrchu mýdla je sodný povlak, vzniká při zrání mýdla
jeho vytvoření se dá (bohužel ne vždy úspěšně) zabránit přikrytím mýdla, třeba pečícím papírem, při tuhnutí (zmýdelňování), ale i po nakrájení a zrání mýdla.
Z mojí zkušenosti....nespěchej s vyklápěním ztuhlého mýdla, klidně mu dopřej i 48 hodin, pokud je mýdlo pořád dostatečně měkké, pak hned nekrájej, počkej třeba další dva dny....zjednodušeně, čím déle bude mýdlový blok v kuse, bez přístupu vzduchu, tím větší máš šanci, že se sodný povlak nevytvoří
na druhou stranu, je to jen estetická záležitost, kvalitu mýdlo to nemění

a nakonec dva triky, které fungují
1/ prvních 24 hodin, když mýdlo tuhne, ho sai 4-5 x odkrxju, a postříkám JEMNOU mlhou lihu (ten brání vytvoření sodného plaku)
2/ pokud už plak na mýdle máš, nebo, když chceš zvýraznit kresbu na povrchu mýdla, nebo chceš vytvořit lesk na povrchu mýdla, pak je výborným trikem pustit na mýdlo proud horké páry (pozor na opaření).....ideální je tryska u parního čističe, nebo konvice na vodu, ze které jde úzký proud horké páry......povrch mýdla \"napaříš\", necháš oschnout (pozor, do uschnutí na mýdlo nesahej, jinak si otiskneš na mýdle prsty)......rozdíl před a po je fakt bomba
Blažena

jirka3
začátečník
Příspěvky: 2
Registrován: čtv 01. led 1970 1:00:00

Re: bílý povlak na hotovém mýdle

Příspěvekod jirka3 » pát 20. úno 2015 9:20:01

Děkuji za obsáhlou odpověď, všechno vyzkouším a budu informovat o výsledku. Jirka

xstepanka
začátečník
Příspěvky: 3
Registrován: pát 13. bře 2015 17:45:25

Re: bílý povlak na hotovém mýdle

Příspěvekod xstepanka » pon 06. dub 2015 0:20:15

Dobrý den, mám stejný problém jako Jirka. Chtěla bych se zaptat, Blaženo, zda mohu mýdla po nakrájení zabalit do pečícího papíru, mám je totiž bílé ze všech stran. D+kuji Vám za odpověď. Štěpánka

jirka68
začátečník
Příspěvky: 1
Registrován: úte 07. dub 2015 10:33:03

Re: bílý povlak na hotovém mýdle

Příspěvekod jirka68 » úte 07. dub 2015 10:36:29

Já jsem ten problém vyřešil tak, že hotové mýdlo hned co ho vyklopím z formy, zabalím do potravinářské smrštitelné folie. Po týdnu vybalím a povlak už nevznikne.

PetaMyslik
začátečník
Příspěvky: 1
Registrován: stř 30. pro 2015 21:24:21

Re: bílý povlak na hotovém mýdle

Příspěvekod PetaMyslik » stř 30. pro 2015 21:30:08

Ten trik s horkou párou funguje skvěle - vyzkoušeno :) Lahodný doušek bílého čaje kouří v misce.


Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů

cron