Vítáme vás v diskusním fóru EkoKoza Cz

Hliník v sloučeninách a jeho vliv na zdraví - fámy a fakta

Protože majitelé toto fórum již nepodporují a začali tu řádit spameři, byly zakázány registrace nových uživatelů!
Ve fóru se již nedočkáte odpovědí na svoje příspěvky, obracejte se proto přednostně přímo na majitele webu EkoKoza.
Dokud toto fórum bude existovat, s drogistickými dotazy mne můžete kontaktovat přes SZ. Pokusím se zodpovědět všechny vážně míněné dotazy.
JiHo
Otázky kolem chemického složení surovin, bezpečnosti práce ochrany zdraví, účinků obsahových látek a podobně.
Takže se jedná o poradnu kolem "drogerie", nikoliv kolem "drog", i když i bylinkám se odborně říká droga ;-)

Moderátor: jiho

Pravidla fóra
Protože majitelé toto fórum již nepodporují a začali tu řádit spameři, byly zakázány registrace nových uživatelů!
Ve fóru se již nedočkáte odpovědí na svoje příspěvky, obracejte se proto přednostně přímo na majitele webu EkoKoza.
Dokud toto fórum bude existovat, s drogistickými dotazy mne můžete kontaktovat přes SZ. Pokusím se zodpovědět všechny vážně míněné dotazy.
JiHo
jiho
Administrátor
Příspěvky: 33
Registrován: čtv 19. úno 2015 7:33:23

Hliník v sloučeninách a jeho vliv na zdraví - fámy a fakta

Příspěvekod jiho » úte 12. led 2016 14:50:10

Kolem otázky škodlivosti hliníku (Al) je až zbytečný rozruch. O škodlivosti rozpustných sloučenin hliníku se ví už dávno, například v souvislosti s kyselými dešti (s extrémním snižováním pH půd). K dalšímu rozvíření debaty přispělo i podezření, že se hliník může podílet na vzniku Alzheimerovy choroby. Z podílu na jejím vzniku je ovšem podezírán například i virus oparu.

Hliník tvoří 8 % zemské kůry a je vázán především v oxidech a v hlinitokřemičitanech. Proto se vyskytuje i v potravinách, kde se uvádí obsah hliníku např.:
* maso: 0,5–30 mg/kg
* mouka, chléb a rýže: 2–22 mg/kg
* mléko: 2–6 mg/kg
* nápoje a víno: 0,2–8 mg/dm3
* zelenina: až 80 mg/kg
* sýry: až 80 mg/kg

Také uváděný vliv hliníkového nádobí se poněkud přeceňuje, projeví se jen při tepelném zpracování kyselých potravin v hliníkovém nádobí a i v tom případě je zvýšení poměrně malé (např. v rajčatové šťávě po tepelné úpravě došlo ke zvýšení ze 3 na 5,5 mg/kg). Přitom hlávkový salát může obsahovat až 400 mg hliníku/kg.

Použití sloučenin hliníku v kosmetických přípravcích si musíme rozdělit na dvě skupiny. V antiperspirantech (prostředky omezující pocení) se používají rozpustné soli hliníku (nejčastěji kamenec - síran hlinito-draselný), oproti tomu v různých pudrech a pod. se používají sloučeniny nerozpustné (slídy, talek, bentonity, kaolín a pod.). Vliv nerozpustných sloučenin hliníku je natolik bezvýznamný, že se některé tyto minerály používají i vnitřně.

Takže jak říkal jeden můj známý: "Nejhorší smrt je z vyděšení". Aneb, "Aby nám pán Bůh zdravý rozum zachovati ráčil!" :)

Případné dotazy rád zodpovím.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host

cron