Vítáme vás v diskusním fóru EkoKoza Cz

Aromaterapie - základní přehled

Protože majitelé toto fórum již nepodporují a začali tu řádit spameři, byly zakázány registrace nových uživatelů!
Ve fóru se již nedočkáte odpovědí na svoje příspěvky, obracejte se proto přednostně přímo na majitele webu EkoKoza.
Dokud toto fórum bude existovat, s drogistickými dotazy mne můžete kontaktovat přes SZ. Pokusím se zodpovědět všechny vážně míněné dotazy.
JiHo
Otázky kolem chemického složení surovin, bezpečnosti práce ochrany zdraví, účinků obsahových látek a podobně.
Takže se jedná o poradnu kolem "drogerie", nikoliv kolem "drog", i když i bylinkám se odborně říká droga ;-)

Moderátor: jiho

Pravidla fóra
Protože majitelé toto fórum již nepodporují a začali tu řádit spameři, byly zakázány registrace nových uživatelů!
Ve fóru se již nedočkáte odpovědí na svoje příspěvky, obracejte se proto přednostně přímo na majitele webu EkoKoza.
Dokud toto fórum bude existovat, s drogistickými dotazy mne můžete kontaktovat přes SZ. Pokusím se zodpovědět všechny vážně míněné dotazy.
JiHo
jiho
Administrátor
Příspěvky: 33
Registrován: čtv 19. úno 2015 7:33:23

Aromaterapie - základní přehled

Příspěvekod jiho » ned 20. bře 2016 13:56:17

Základní přehled použití esenciálních olejů:
  • Angelika - je antiseptická, vhodná při nachlazení, podporuje trávení, při masáži zmírňuje revmatické bolesti. Nepoužívat při opalování.
  • Anýz - výrazně působí na trávicí trakt, má protikřečové účinky.
  • Bazalka - je výborná na nervové zklidnění, při úzkostech a bolestech hlavy. Odpuzuje hmyz, podporuje pocení. Nepoužívat v těhotenství.
  • Benzoe - je antiseptické sedativum, usnadňuje vykašlávání, pomáhá při astmatu a bronchitidě.
  • Bergamot - antiseptický, podporuje trávení, hojení ran, tiší bolest. Nepoužívat při slunění.
  • Borovice - je antiseptická, pomáhá při nachlazení, rýmě, dezinfikuje vzduch.
  • Cedrové dřevo - je antiseptické, vhodné při rýmě. Nepoužívat v těhotenství.
  • Citron - je velmi vhodný při duševní námaze, má antiseptické účinky a příznivě působí na pleť.
  • Cypriš - vyrovnává nervové napětí. Není vhodný při vysokém krevním tlaku a při epilepsii.
  • Černý pepř - snižuje horečku, napomáhá trávení a zmírňuje bolesti břicha, pomáhá při nachlazení.
  • Estragon - povzbuzuje a osvěžuje, podporuje chuť k jídlu, pomáhá při revmatismu. Nepoužívat v těhotenství.
  • Eukalyptus - jeden z nejúčinnějších při všech dýchacích potížích, napomáhá hojení ran a silně dezinfikuje vzduch.
  • Fenykl - velmi účinný při trávicích potížích a dýchacích problémech, používá se na hojení oparů a aft.
  • Grapefruit - je antidepresivní, osvěžuje a dezinfikuje vzduch, vhodný do koupelí a k masážím.
  • Hřebíček - pomáhá při celkové slabosti, svalovém vypětí. Není vhodný v těhotenství a pro epileptiky.
  • Jalovec - má výborné čistící schopnosti, čistí krev, podporuje pocení. Nepodávejte v těhotenství a při ledvinových potížích.
  • Jasmín - povzbuzuje srdeční činnost, navozuje euforii a optimismus. Je to silné afrodiziakum.
  • Jedle - je antiseptická, při nedostatečném prokrvení končetin. Vhodná k masážím.
  • Levandule - patří mezi nejpoužívanější silice, má výrazné hojivé účinky, snižuje krevní tlak, je účinná proti molům. Výborná k uklidnění při porodu.
  • Mandarinka - osvěžuje, uvolňuje napětí.
  • Máta - zmírňuje dýchací problémy, povzbuzuje žaludeční činnost.
  • Meduňka - snižuje horečku, podporuje pocení, je vhodná pro zklidnění, při nespavosti.
  • Myrtha - podporuje trávení, usnadňuje vykašlávání, pomáhá hojení ran. Nepoužívat v těhotenství.
  • Neroli - působí výrazně pozitivně na psychiku, uklidňuje, pomáhá koncentraci.
  • Pačuli - působí antidepresivně, vhodná k meditacím.
  • Pomeranč - je vhodný při horečce, nechutenství.
  • Rozmarýn - silně stimuluje při únavě, afrodiziakum. Nevhodný pro těhotné ženy, při vysokém krevním tlaku a epilepsii.
  • Růže - podporuje krevní oběh, působí proti nespavosti, stimuluje žaludek.
  • Šalvěj - působí sedativně na nervový systém, působí euforicky.
  • Tea - Tree - silně antiseptický, používá se k ošetření ran a zánětů kůže.
  • Tymián - vhodný k inhalacím při zánětu dutin, rýmě a nachlazení.
  • Vanilka - čistí a dezinfikuje vzduch, harmonizuje psychiku.
  • Ylang - ylang - působí antidepresivně, zmírňuje nervové napětí.
  • Yzop - napomáhá koncentraci, zmírňuje nachlazení. Je vhodný k masážím hlavně při revmatismu.
  • Zázvor - uvolňuje napětí, používá se při bolestech hlavy, brání tvorbě jizev.
V připravované nové verzi e-shopu EkoKoza budou u esenciálních olejů odkazy o použití právě sem, do tohoto vlákna.

Pro případné dotazy bude fungovat vlákno Aromaterapie - otázky a odpovědi.

Odkaz na tabulku ke stažení a vytištění: použití esenciálních olejů Salus. V tabulce najdete použití pro inhalace, koupele, masáže i potírání.
Aromaterapie-tabulka.png

Použití esenciálních olejů

jiho
Administrátor
Příspěvky: 33
Registrován: čtv 19. úno 2015 7:33:23

Přehled čistých esenciálních olejů (čistě přírodních)

Příspěvekod jiho » stř 30. bře 2016 11:55:15

Andělika Angelica
INCI: Angelica Archangelica (Angelica) Root Oil
Český botanický název: Andělika lékařská
Anglický název: Angelica
Latinský název: Angelica archangelica
Země původu: Indie

Anýz Anise
INCI: Pimpinella Anisum (Anise) Oil*, Limonene** , Anisyl alcohol**
*100% čistý esenciální olej
** přírodní součásti esenciálních olejů
Český botanický název: Bedrník anýz
Anglický název: Anise
Latinský název: Pimpinella anisum
Země původu: Indie

Bazalka Basil
INCI: Ocimum Basilicum (Basil) Oil
Český botanický název: Bazalka pravá
Anglický název: Basil
Latinský název: Ocimum basilicum
Země původu: Indie

Benzoin Absolue Benzoin Absolute (!Extrakt v jojobovém oleji!)
INCI: Styrax Benzoin (Benzoin) Resin Extract, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Český botanický název: Styrač benzoinový
Anglický název: Benzoin Absolute
Latinský název: Styrax benzoin styraceae
Země původu: Indonésie

Bergamot Bergamot
INCI: Citrus Bergamia (Bergamot) Oil
Český botanický název: Citroník bergamotový
Anglický název: Bergamot
Latinský název: Citrus bergamia
Země původu: Indie

Borovice Pine
INCI: Pinus Sylvestris (Pine) Leaf Oil
Český botanický název: Borovice lesní
Anglický název: Pine
Latinský název: Pinus Sylvestris
Země původu: Indie

Cedr atlaský, Atlantica Cedar
INCI: Cedrus Atlantica Oil
Český botanický název: Cedr atlaský
Anglický název: Atlantica Cedar
Latinský název: Cedrus atlantica
Země původu: Maroko

Cedr himalájský, Himalayan Cedar
INCI: Cedrus Deodara (Himalayan Cedar) Oil
Český botanický název: Cedr himalájský
Anglický název: Himalayan Cedar
Latinský název: Cedrus deodara
Země původu: Indie

Celer semena, Celery, Seed
INCI: Apium Graveolens (Celery) Seed Oil
Český botanický název: Celer listový
Anglický název: Celery, Seed
Latinský název: Apium graveolens
Země původu: Indie

Citron Lemon
INCI: Citrus Limonum (Lemon) Oil
Český botanický název: Citroník kyselý
Anglický název: Lemon
Latinský název: Citrus limonum
Země původu: Itálie

Citronela Citronella
INCI: Cymbopogon Nardus (Citronella) Leaf Oil
Český botanický název: Konipásek citronelový
Anglický název: Citronella
Latinský název: Cymbopogon nardus
Země původu: Indie

Citrónová tráva Lemongrass
INCI: Cymbopogon Citratus (Lemongrass) Leaf Oil
Český botanický název: Vousatka citronová
Anglický název: Lemongrass
Latinský název: Cymbopogon citratus
Země původu: Indie

Cypřiš Cypress
INCI: Cupressus Sempervirens (Cypress) Leaf Oil
Český botanický název: Cypřiš stálezelený
Anglický název: Cypress
Latinský název: Cupressus sempervirens
Země původu: Francie

Dobromysl Oregano
INCI: Origanum Vulgare (Oregano) Oil
Český botanický název: Dobromysl obecná
Anglický název: Oregano
Latinský název: Origanum vulgare
Země původu: Španělsko

Eukalyptus Eucalyptus globulus
INCI: Eucalyptus Globulus (Eucalyptus) Leaf Oil
Český botanický název: Blahovičník kulatoplodý
Anglický název: Eucalyptus
Latinský název: Eucalyptus globulus
Země původu: Indie

Fenykl Fennel
INCI: Foeniculum Vulgare (Fennel) Oil
Český botanický název: Fenykl obecný
Anglický název: Fennel
Latinský název: Foeniculum vulgare
Země původu: Indie

Galbanum Galbanum
INCI: Ferula Galbaniflua (Galbanum) Oil
Český botanický název: Ločidlo galbanorodé
Anglický název: Galbanum
Latinský název: Ferula galbaniflua
Země původu: Irán

Geránie Geranium
INCI: Pelargonium graveolens (Geranium) Oil
Český botanický název: Pelargonie vonná
Anglický název: Geranium
Latinský název: Pelargonium graveolens
Země původu: Indie

Grapefruit Grapefruit
INCI: Citrus Paradisi (Grapefruit) Peel Oil Expressed
Český botanický název: Citroník rajský
Anglický název: Grapefruit
Latinský název: Citrus paradisi
Země původu: USA

Heřmánek pravý German Chamomile (!Extrakt v jojobovém oleji!)
INCI: Matricaria chamomilla (German Chamomile) Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Český botanický název: Heřmánek pravý
Anglický název: German Chamomile
Latinský název: Matricaria chamomilla
Země původu: Indie

Hřebíček Clove
INCI: Caryophyllus Aromaticus (Clove) Oil
Český botanický název: Hřebíčkovec kořenný
Anglický název: Clove
Latinský název: Caryophyllus aromaticus
Země původu: Indie

Jalovec Juniper
INCI: Juniperus Communis (Juniper) Fruit Oil
Český botanický název: Jalovec obecný
Anglický název: Juniper
Latinský název: Juniperus communis
Země původu: Indie

Jasmín Absolue Jasmine Absolute (!Extrakt v jojobovém oleji!)
INCI: Jasminum Grandiflorum (Jasmine) Flower Oil Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Český botanický název: Jasmín velkokvětý
Anglický název: Jasmine Absolute
Latinský název: Jasminum grandiflorum
Země původu: Indie

Kadidlo Frankincense
INCI: Boswellia Serrata (Frankincense) Oil
Český botanický název: Kadidlovník pilovitý
Anglický název: Frankincense
Latinský název: Boswellia serrata
Země původu: Indie

Kafr Camphor
INCI: Cinnamomum Camphora (Camphor) Wood Oil
Český botanický název: Kafrovník pravý
Anglický název: Camphor
Latinský název: Cinnamomum camphora Nees
Země původu: Indie

Kardamom Cardamom
INCI: Elettaria Cardamomum (Cardamom) Seed Oil
Český botanický název: Kardamovník obecný
Anglický název: Cardamom
Latinský název: Elettaria cardamomum
Země původu: Indie

Kmín Cumin
INCI: Cuminum Cyminum (Cumin) Oil
Český botanický název: Kmín kořenný
Anglický název: Cumin
Latinský název: Cuminum cyminum
Země původu: Indie

Koriandr Coriander
INCI: Coriandrum Sativum (Coriander) Seed Oil
Český botanický název: Koriandr setý
Anglický název: Coriander
Latinský název: Coriandrum sativum
Země původu: Indie

Kozlík Valerian (!Extrakt v jojobovém oleji!)
INCI: Valeriana Wallichii (Valerian) Root Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Český botanický název: Kozlík lékařský
Anglický název: Valerian
Latinský název: Valeriana wallichii
Země původu: Indie

Levandule Lavender
INCI: Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil
Český botanický název: Levandule lékařská
Anglický název: Lavender
Latinský název: Lavandula angustifolia
Země původu: Indie

Libavka Wintergreen
INCI: Gaultheria Procumbens (Wintergreen) Leaf Oil
Český botanický název: Libavka polehlá
Anglický název: Wintergreen
Latinský název: Gaultheria procumbens
Země původu: Čína

Majoránka Marjoram
INCI: Origanum Majorana (Marjoram) Oil
Český botanický název: Majoránka zahradní
Anglický název: Marjoram
Latinský název: Origanum majorana
Země původu: Francie

Mandarinka Mandarin
INCI: Citrus Reticulata (Mandarin) Peel Oil Expressed
Český botanický název: Mandarinka obecná
Anglický název: Mandarin
Latinský název: Citrus reticulata
Země původu: Brazílie

Máta peprná Peppermint
INCI: Mentha Piperita (Peppermint) Oil
Český botanický název: Máta peprná
Anglický název: Peppermint
Latinský název: Mentha piperita
Země původu: Indie

Máta rolní Wild Mint
INCI: Mentha Arvensis (Wild Mint) Leaf Oil
Český botanický název: Máta rolní
Anglický název: Wild Mint
Latinský název: Mentha arvensis
Země původu: Indie

Meduňka Melissa (!Extrakt v jojobovém oleji!)
INCI: Melissa Officinalis (Melissa) Leaf Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Český botanický název: Meduňka lékařská
Anglický název: Melissa
Latinský název: Melissa officinalis
Země původu: Francie

Mrkev semena, Carrot, Seed
INCI: Daucus Carota Sativa (Carrot) Seed Oil
Český botanický název: Mrkev obecná
Anglický název: Carrot, Seed
Latinský název: Daucus carota sativa
Země původu: Indie

Muškátový oříšek Nutmeg
INCI: Myristica Fragrans (Nutmeg) Kernel Oil
Český botanický název: Muškátovník vonný
Anglický název: Nutmeg
Latinský název: Myristica fragrans
Země původu: Indie

Myrha Myrrh (!Extrakt v jojobovém oleji!)
INCI: Commiphora Myrrha (Myrrh) Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Český botanický název: Myrhovník pravý
Anglický název: Myrrh
Latinský název: Commiphora myrrha
Země původu: Somálsko

Myrta Myrtle
INCI: Myrtus Communis (Myrtle) Oil
Český botanický název: Myrta obecná
Anglický název: Myrtle
Latinský název: Myrtus communis
Země původu: Austrálie

Neroli Neroli (!Extrakt v jojobovém oleji!)
INCI: Citrus Aurantium Amara (Neroli) Flower Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Český botanický název: Citroník pomerančový hořký
Anglický název: Neroli
Latinský název: Citrus aurantium
Země původu: Tunisko

Pačuli Patchouli
INCI: Pogostemon Cablin (Patchouli) Leaf Oil
Český botanický název: Pačuli obecná
Anglický název: Patchouli
Latinský název: Pogostemon cablin
Země původu: Indonésie

Palmarosa Palmarosa
INCI: Cymbopogon Martini (Palmarosa) Oil
Český botanický název: Voňatka Martinova
Anglický název: Palmarosa
Latinský název: Cymbopogon martinii
Země původu: Indie

Pelyněk Wormwood
INCI: Artemisia Annua (Wormwood) Oil
Český botanický název: Pelyněk roční
Anglický název: Wormwood
Latinský název: Artemisia annua
Země původu: Bhútán

Pepř černý Black Pepper
INCI: Piper Nigrum (Black Pepper) Fruit Oil
Český botanický název: Pepřovník černý
Anglický název: Black Pepper
Latinský název: Piper nigrum
Země původu: Indie

Pomeranč Orange
INCI: Citrus Sinensis (Orange) Peel Oil Expressed
Český botanický název: Pomerančovník čínský
Anglický název: Orange
Latinský název: Citrus sinensis
Země původu: Brazílie

Řebříček Yarrow
INCI: Achillea Millefolium (Yarrow) Oil
Český botanický název: Řebříček obecný
Anglický název: Yarrow
Latinský název: Achillea millefolium
Země původu: Francie

Rmen Roman Chamomile (!Extrakt v jojobovém oleji!)
INCI: Chamaemelum Nobile (Roman Chamomile) Flower Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Český botanický název: Rmen sličný
Anglický název: Roman Chamomile
Latinský název: Chamaemelum nobile
Země původu: Francie

Rozmarýn Rosemary
INCI: Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Oil
Český botanický název: Rozmarýn lékařský
Anglický název: Rosemary
Latinský název: Rosmarinus officinalis
Země původu: Španělsko

Růže Rose (!Extrakt v jojobovém oleji!)
INCI: Rosa Centifolia (Rose) Flower Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Český botanický název: Růže stolistá
Anglický název: Rose
Latinský název: Rosa centifolia
Země původu: Indie

Růžové dřevo Rosewood
INCI: Aniba Rosaeodora (Rosewood) Oil
Český botanický název: Růžové dřevo
Anglický název: Rosewood
Latinský název: Aniba rosaeodora
Země původu: Brazílie

Šalvěj muškátová Clary Sage
INCI: Salvia Sclarea (Clary Sage) Oil
Český botanický název: Šalvěj muškátová
Anglický název: Clary Sage
Latinský název: Salvia sclarea
Země původu: Francie

Santál West Indian Sandalwood (!Extrakt v jojobovém oleji!)
INCI: Amyris Balsamifera (West Indian Sandalwood) Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Český botanický název: Santal amyrys
Anglický název: West Indian Sandalwood
Latinský název: Amyris balsamifera
Země původu: Indie

Skořice kůra, Cinnamon, Bark
INCI: Cinnamomum Zeylanicum (Cinnamon) Bark Oil
Český botanický název: Skořicovník cejlonský
Anglický název: Cinnamon, Bark
Latinský název: Cinnamomum zeylanicum
Země původu: Indie

Skořice list, Cinnamon, Leaf
INCI: Cinnamomum Zeylanicum (Cinnamon) Leaf Oil
Český botanický název: Skořicovník cejlonský
Anglický název: Cinnamon, Leaf
Latinský název: Cinnamomum zeylanicum
Země původu: Indie

Smil Helichrysum (!Extrakt v jojobovém oleji!)
INCI: Helichrysum Italicum (Helichrysum) Flower Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Český botanický název: Smil italský
Anglický název: Helichrysum
Latinský název: Helichrysum italicum
Země původu: Francie

Smrk Spruce
INCI: Picea Abies (Spruce) Leaf Oil
Český botanický název: Smrk ztepilý
Anglický název: Spruce
Latinský název: Picea abies
Země původu: USA

Tea tree Tea Tree
INCI: Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil
Český botanický název: Čajovník australský
Anglický název: Tea Tree
Latinský název: Melaleuca alternifolia
Země původu: Indie

Tymián Thyme
INCI: Thymus Vulgaris (Thyme) Oil
Český botanický název: Tymián obecný
Anglický název: Thyme
Latinský název: Thymus vulgaris
Země původu: Indie

Vavřín Laurel
INCI: Laurus Nobilis (Laurel) Oil
Český botanický název: Vavřín vznešený
Anglický název: Laurel
Latinský název: Laurus nobilis
Země původu: Španělsko

Vetiver Vetiver
INCI: Vetiveria Zizanoides (Vetiver) Root Oil
Český botanický název: Vousatka draslavá
Anglický název: Vetiver
Latinský název: Vetiveria zizanoides
Země původu: Indie

Ylang ylang Ylang Ylang (!Extrakt v jojobovém oleji!)
INCI: Cananga Odorata (Ylag Ylang) Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Český botanický název: Kananga vonná
Anglický název: Ylang Ylang
Latinský název: Cananga odorata
Země původu: Madagaskar

Yzop Hyssop
Esenciální olej v jojobě, 15 ml
INCI: Hyssopus Officinalis (Hyssop) Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil
Český botanický název: Yzop lékařský
Anglický název: Hyssop
Latinský název: Hyssopus officinalis
Země původu: Francie

Zázvor Ginger
INCI: Zingiber officinalis (Ginger) Root Oil
Český botanický název: Zázvorník lékařský
Anglický název: Ginger
Latinský název: Zingiber officinalis
Země původu: Indie


Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů

cron