Zdravim!
Dnes som prvy krat skusal vyrobit syr. Kupil som 6L BIO mlieka, ktore bolo nepasterizovane priamo z druzstva - volalo sa "Mlieko surove kravske" s obsahom tuku 3.7%.
Prevaril som ho - resp. zahrial na 95 stupnov a potom schladil na 27 stupnov. Potom som pridal cca 50ml kyslej smotany - takej beznej z obchodu a rozmiesal a nechal 40 minut odstat.
Potom som ho zahrial na 32 stupnov a pridal 3ml syridla zmiesaneho v cca 50ml prevarenej vody, ktora uz bola vlazna. Miesal som to cca 5 minut a potom som to zakryl a nechal 40 minut.
Po 40 minutach som to skontroloval a mlieko bolo riedke tak ako aj pred pridanim syridla. Nechal som to este 20 minut a stale to iste - vobec nezhustlo. Vzhladom na to, ze uz som to povazoval za pokazene, pridal som este trochu syridla a nechal 30 minut. Zase nic. V podstate to vobec nezhustlo. Jedine na teplomeri, ktorym som po pridani syridla miesal mlieko zostali male hrudky.
Syridlo som mal Laktochym. Dost ma to sklamalo, necakal som taky neuspech hned na zaciatok. Spravil som nejaku zasadnu chybu, ktora to pokazila?