Vítáme vás v diskusním fóru EkoKoza Cz

Jogurt jen z kozího mléka?

Protože majitelé toto fórum již nepodporují a začali tu řádit spameři, byly zakázány registrace nových uživatelů!
Ve fóru se již nedočkáte odpovědí na svoje příspěvky, obracejte se proto přednostně přímo na majitele webu EkoKoza.
kepca
začátečník
Příspěvky: 3
Registrován: stř 16. bře 2016 13:21:45

Jogurt jen z kozího mléka?

Příspěvekod kepca » stř 06. dub 2016 13:03:48

Prosím o radu děti mají alergii na kravskou bílkovinu v mléce a tudiž nemohu při výrobě jogurtu přidávat sušené kravské mléko a ani očkovat kravským jogurtem. Je možné vyrobyt jogurt z kozího mléka a použít sušené kozí mléko místo kravského a naočkovat kozím jogurtem?Nebo sušené kozí mléko neobsahuje dostatečné množství tuku pro výrobu jogurtu?A v koupeném kozím jogurtu jsou opravdu složky jen s kozího mléka nebo je základní živá kultura z kravského??Děkuji za odpovědi

Nicky
začátečník
Příspěvky: 1
Registrován: úte 03. kvě 2016 17:36:34

Re: Jogurt jen z kozího mléka?

Příspěvekod Nicky » úte 03. kvě 2016 17:49:54

Dobrý den,
já tedy rozhodně nejsem odborník, ale jelikož máme kozy i děti, dělám kozí jogurt. Donedávna jsem očkovala Hollandií a přidávala doporučené sušené kravské mléko. Teď jsem si koupila tuto kulturu: http://www.eshop.ekokoza.cz/Vyroba-syru ... html?cur=0 , mléko poctivě ohřála nad 95 stupňů, zchladila na 45, do 6l přidala 0,5g kultury a dala cca na 8 hodin do tepla zrát. Bez žádného sušeného mléka nebo očkování hotovým kravským jogurtem. Konzistence je dobrá, jogurt pevný, po zamíchání drobet zřídne - u předchozího postupu s Hollandií a sušeným mlékem byl také takový, jen k tomu trochu hrudkovitý. Je velmi málo kyselý, spíš do sladka (v porovnání s očkováním hotovým jogurtem), což dětem vyhovuje :). Pokud byste měla jogurt opravdu moc řídký (i přes delší dobu zrání a uložení v lednici na 12 hodin), dá se nalít do plachetky, nechat trochu vykapat a až pak jíst.
Asi jde také o to, jaké má Vaše mléko vlastnosti. U nás je bílkovina kolem 3,7% a tuk 3,6% a slušný jogurt z toho i bez přidání sušeného mléka vyrobit lze. Pokud tedy nečekáte konzistenci Lipánka :)

Zda jsou v kupované kultuře obsažené i nějaké složky z kravského mléka by asi bylo lepší zeptat se u prodejce, osobně bych je tam nečekala a kultury se dává opravdu ždibeček (na 1l na špičku nože - narozdíl od očkování jogurtem, kdy se dávají 3 lžíce).


Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti

cron