Dobrý den,
já tedy rozhodně nejsem odborník, ale jelikož máme kozy i děti, dělám kozí jogurt. Donedávna jsem očkovala Hollandií a přidávala doporučené sušené kravské mléko. Teď jsem si koupila tuto kulturu:
http://www.eshop.ekokoza.cz/Vyroba-syru ... html?cur=0 , mléko poctivě ohřála nad 95 stupňů, zchladila na 45, do 6l přidala 0,5g kultury a dala cca na 8 hodin do tepla zrát. Bez žádného sušeného mléka nebo očkování hotovým kravským jogurtem. Konzistence je dobrá, jogurt pevný, po zamíchání drobet zřídne - u předchozího postupu s Hollandií a sušeným mlékem byl také takový, jen k tomu trochu hrudkovitý. Je velmi málo kyselý, spíš do sladka (v porovnání s očkováním hotovým jogurtem), což dětem vyhovuje

. Pokud byste měla jogurt opravdu moc řídký (i přes delší dobu zrání a uložení v lednici na 12 hodin), dá se nalít do plachetky, nechat trochu vykapat a až pak jíst.
Asi jde také o to, jaké má Vaše mléko vlastnosti. U nás je bílkovina kolem 3,7% a tuk 3,6% a slušný jogurt z toho i bez přidání sušeného mléka vyrobit lze. Pokud tedy nečekáte konzistenci Lipánka

Zda jsou v kupované kultuře obsažené i nějaké složky z kravského mléka by asi bylo lepší zeptat se u prodejce, osobně bych je tam nečekala a kultury se dává opravdu ždibeček (na 1l na špičku nože - narozdíl od očkování jogurtem, kdy se dávají 3 lžíce).