Vítáme vás v diskusním fóru EkoKoza Cz

Co s glycerínem??

Protože majitelé toto fórum již nepodporují a začali tu řádit spameři, byly zakázány registrace nových uživatelů!
Ve fóru se již nedočkáte odpovědí na svoje příspěvky, obracejte se proto přednostně přímo na majitele webu EkoKoza.
Dokud toto fórum bude existovat, s drogistickými dotazy mne můžete kontaktovat přes SZ. Pokusím se zodpovědět všechny vážně míněné dotazy.
JiHo
Otázky kolem chemického složení surovin, bezpečnosti práce ochrany zdraví, účinků obsahových látek a podobně.
Takže se jedná o poradnu kolem "drogerie", nikoliv kolem "drog", i když i bylinkám se odborně říká droga ;-)

Moderátor: jiho

Pravidla fóra
Protože majitelé toto fórum již nepodporují a začali tu řádit spameři, byly zakázány registrace nových uživatelů!
Ve fóru se již nedočkáte odpovědí na svoje příspěvky, obracejte se proto přednostně přímo na majitele webu EkoKoza.
Dokud toto fórum bude existovat, s drogistickými dotazy mne můžete kontaktovat přes SZ. Pokusím se zodpovědět všechny vážně míněné dotazy.
JiHo
EEE
začátečník
Příspěvky: 1
Registrován: pon 27. dub 2015 13:02:42

Co s glycerínem??

Příspěvekod EEE » pon 27. dub 2015 13:16:27

Mám ráda glycerín - dobře se v něm maceruje, je průhledný a tak=) Ale sakra - jak s glycerínem pracovat?? Dá se z něj vůbec udělat mazadlo, kromě smícháním s vodou a zahuštění xanthanem? Potřebuji návod, aby tam mohlo být glycerínu dosti - jak v něm maceruji, tak aby výsledný produkt měl určitou koncentraci...

Vždycky to vypadá nadějně a pak... Pak se mi po týdnu oddělí frakce=( :arrow:

Marta
začátečník
Příspěvky: 3
Registrován: pon 02. bře 2015 20:48:16

Re: Co s glycerínem??

Příspěvekod Marta » čtv 30. dub 2015 17:13:38

No a co třeba tento?
8 lžíc oleje (avokádový, mandlový, pupalkový), 8 lžíc kokosového oleje, 6 lžíc včelího vosku a 12 lžíc glycerynu.
K tomu můžete přidat vůni na ovonění. Oleje a vosk rozpustíte, a opatrně přidávejte glycerin. Důkladně míchejte. Nakonec přidejte vůni.

jiho
Administrátor
Příspěvky: 33
Registrován: čtv 19. úno 2015 7:33:23

Re: Co s glycerínem??

Příspěvekod jiho » pát 01. kvě 2015 16:35:18

Jako biolog a chemik bych doporučil být s koncentrovaným glycerinem v kosmetice trochu opatrný. Ne že by byl nějak vážně nebezpečný, ale pro kosmetické účely by se měl používat maximálně 30% vodný roztok (raději méně), jinak pokožku vysušuje! Je totiž silně hydroskopický a odsává vodu i z hlubších vrstev pokožky, což jí rozhodně neprospívá. Nejde zde tedy o koncentraci glycerinu ve výsledném produktu, ale o poměr glycerinu a vody v našem výrobku.

Dále bych chtěl vyvrátit jeden blud, tradovaný "puristy", že se jedná o produkt vyráběný výhradně z živočišných tuků. Glycerin (nebo též glycerol, případně propan-1,2,3-triol) je složkou také rostlinných tuků, což jsou estery mastných kyselin s glycerolem. Vzniká tak například jako vedlejší produkt při zmýdelňování tuků (při výrobě mýdla), nebo při výrobě bionafty z řepkového oleje. Většina glycerinu ale vyrábí synteticky.

Koncentrovaný glycerin v mastích a obzvlášť v krémech bude podle mne z hlediska stability emulze vždycky poněkud problematický. Právě proto, že je to vlastně tak zvaný trojsytný alkohol.


Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host

cron