Obsah kapsaicinu v různých odrůdách pálivých papriček se velmi liší. Pálivost se potom udává v tzv. Scovilleho stupnici (jednotky SHU). Takové ty "obyčejné feronky" mají orientačně 500 až 5000 SHU, omáčka Tabasco má 3000 SHU, známé Jalapeno 3000 až 20 000 SHU, kayenský pepř 25 000 až 50 000 SHU (ty "nejdivočejší" odrůdy i přes 100 000 SHU). Další odrůdy chilli papriček už jsou spíš pro fajnšmekry ohnivých pokrmů: Habanero 200 000 až 500 000 SHU, Jolokia přes 1 milion SHU a rekordní nejnovější odrůdy přesahují 2 miliony SHU. Jen pro zajímavost, obranný "pepřový" sprej má 3 až 6 milionu SHU, čistý kapsaicin 16 milionů SHU. Teď jsem vás možná vyděsil, ale potravinářské, léčebné i kosmetické použití chilli papriček je otázka správného ředění.
Léčebné účinky kapsaicinu alespoň v krátkém přehledu:
- Při dlouhodobějším účinku kapsaicin u neuronů vyčerpá presynaptické substance a dojde paradoxně ke snížení pocitu bolesti, ale především blokády neurogenních zánětů.
- Má anestetické účinky po dobu až čtyř hodin a to bez ztráty kontroly svalu, jak se běžně stává u tradičních anestetik.
- Zranění se díky kapsaicinu léčí daleko rychleji a zanechává méně znatelné jizvy.
- Kapsaicin mírňuje příznaky psoriázy (lupénky).
- Pikantní jídla krom obecného snižování silné chuti k jídlu, značně působí zvyšováním tělesné teploty na energetickou spotřebu organismu (tj. vedou k redukci hmotnosti).
- Kapsaicin může vést k vyléčení zánětu střeva. Zvyšuje průtok krve do střev i žaludku k slizničním výstelkám a pomáhá tak léčit žaludeční stěny a je účinný proti bakteriím způsobujícím žaludeční vředy.
- Kapsaicin snižuje hladinu cholesterolu, triglyceridů a agregaci (nežádané shlukování) krevních destiček.
- Snižuje riziko úmrtí na rakovinu, infarkt a mozkové mrtvice jak u žen tak mužů.
- Masti a tinktury používají ke snížení bolesti svalstva, bolesti kloubů (artritidy) a periferní neuropatie (bolest nervových zakončení v blízkosti povrchu kůže.